Landstitel lonkt voor softballers Alcmaria

Spelers en coaches van Alcmaria Victrix zijn klaar voor de climax van de competitie.

Spelers en coaches van Alcmaria Victrix zijn klaar voor de climax van de competitie.© Foto Martin de Haan

Robin Kaandorp
Alkmaar

Het zou vrijdagavond zo maar eens druk kunnen worden aan het Honkpad. Dan staan immers de softbalmannen van Alcmaria Victrix en Pioniers tegenover elkaar om uit te maken wie er in de Holland Series mag uitkomen. Het zorgt voor veel gezonde spanning bij de thuisploeg. ,,Want nu gaat het echt ergens om.”

,,Weinig Alkmaarders beseffen hoe bijzonder het is wat wij hier met zijn allen doen”, is catcher Reinier Sierag duidelijk. En wie de moeite neemt om naar de wedstrijd te gaan, zal verrast zijn over de entourage, voegt pitcher Jeffry Visser daar aan toe. Want op het laatste teamuitje zo’n jaar geleden werd besloten om iets wat ooit vrijblijvend begonnen was wat serieuzer aan te gaan pakken. ,,En we hebben de ambitie uitgesproken om voor de top 3 van Nederland te gaan en daarmee voor een plek in de Super Cup, zeg maar de Champions League van onze sport.”

Een ambitie die al deels is waargemaakt, want zowel in de reguliere competitie als in de plaatsingsronde voor de play-offs eindigde het team bovenaan. De belangrijkste stap moet nu de komende weken gezet worden als de landstitel op het spel staat. Een plek in de Europa Cup is bij winst vrijdag ook zeker. ,,Want daar plaatsen de beste drie van Nederland zich voor.”

Los van het verzamelen van een sterke groep spelers was vooral het hebben van een coaching staff een belangrijk speerpunt om de ambities te verwezenlijken. ,,Want als er geen coach is,is iedereen coach en dat werkt niet”, verduidelijkt catcher Reinier Sierag.

Een hoofdcoach werd gevonden in Kimberley Jones. Zij wordt terzijde gestaan door Dervisa Mutic en teammanager Carola Untied. ,,En dat is heel prettig, want nu kunnen de spelers zich focussen op spelen”, stelt Visser, die in het verleden meerdere functies tegelijk bekleedde. ,,We trainen één keer in de week”, vertelt Jones, die onder meer haar jongere broer Quincy onder haar hoede heeft. ,,Maar wel drie uur. En iedereen moet er ook echt zijn”, benadrukt Jones. ,,We hebben een grote groep. Dus dat geeft uitdaging binnen het team. Alle spelers moeten vechten voor hun plek. Al hebben we door de vele blessures wel iedereen hard nodig gehad.” En het gaat er serieus aan toe. ,,We hebben echt goede trainsters”, looft Visser de staff.

Jones en Mutic zijn actief in de Golden League bij Sparks. En waar vrouwensoftbal het moeilijk heeft, groeit de mannenvariant. ,,Je ziet steeds meer ex-honkballers. Vanwege gezinnen of werk stoppen spelers vaak jong. En dan is dit een heel mooi alternatief”, weet Mutic.

Het niveau stijgt daardoor. ,,Al moeten veel honkballers flink wennen. Het is toch echt een andere sport”, stelt Sierag.

Bij winst volgt een best of three tegen de winnaar van Quick Amersfoort - Zuidvogels. Maar voorlopig kijkt het team alleen naar de wedstrijd van morgen. ,,De ervaren jongens zullen nu op moeten staan”, weet international Visser.

Net als wanneer er een Europees avontuur volgt. ,,Een aantal jongens heeft dat al geproefd en die weten dat je te maken krijgt met een heel andere manier van spelen.” Maar eerst de titel. ,, Het wordt echt druk, dus dat is heel mooi. Maar ik heb er een goed gevoel over. We zullen alles op alles zetten”, besluit Visser.

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen