Sinterklaasbedreiger opnieuw veroordeeld

De foto waarvoor de activist is veroordeeld.
© Facebook
Alkmaar

Activist Michael van Zeijl (38) is door de rechtbank in Alkmaar veroordeeld voor het met de dood bedreigen van de Stefan de Walle, de acteur die Sinterklaas vertolkte bij de landelijk intocht vorig jaar in Zaanstad. De Utrechter krijgt daarvoor een voorwaardelijke celstraf van een week en een boete van vijfhonderd euro.

Drie rechters bogen zich over de zaak. In hun ogen was alleen het plaatsen van de trucfoto met Sinterklaas op de plek van de doodgeschoten Amerikaanse president John F. Kennedy echt bedreigend.

Fragiel

Bij de op Facebook geplaatste afbeelding schreef Van Zeijl: ’Voor alle fragiele kolonisten is er deze versie zonder kinderen.’ De man verwees daarmee naar het bericht dat hij in 2017 sociale media plaatste. Dat luidde: ’Zit niks anders op. We moeten een prijs op het hoofd van Sinterklaas zetten. Dubbele prijs als het tijdens de nationale intocht is zodat alle kinderen er getuigen van zijn, zelfs massaal onder zijn hersenen en botsplinters bedekt zitten?’

Deze uitlating leverde hem een jaar geleden een veroordeling op voor opruiing en boete van driehonderd euro. Hiertegen loopt door de activist aangespannen hoger beroep.

Bij de behandeling van de ’Zaanse’ bedreiging twee weken geleden kondigde de Utrechter al aan dat hij ook dit keer in hoger beroep gaat. Hij wil juridisch doorknokken tot het Europese Hof voor de Rechten van de Mens om de mensenrechtenschendingen in Nederland aan de kaak te stellen. Daarbij draait het in eerste instantie om de in zijn ogen racistische figuur van Zwarte Piet.

Vrijheid

Van Zeijl beroept zich voor zijn Kenndy-actie op zijn vrijheid van meningsuiting. Daarvoor vindt de rechtbank de bedreiging te ernstig. ’Deze afbeelding is door de vertolker van Sinterklaas terecht opgevat als doodsbedreiging.’

Van Zeijl als ’Sinterklaas Sniper’.
© Facebook

De Facebookfoto waarop Van Zeijl poseert met een pet met daarop de tekst ’Sinterklaas Sniper’ is volgens de rechtbank geen bedreiging, omdat niet vaststaat dat de Sinterklaas-acteur dit plaatje heeft gezien.

Het Openbaar Ministerie eiste dat Van Zeijl nu al een gebiedsverbod zou worden opgelegd voor Apeldoorn, geldig voor het weekend van de nationale intocht van dit jaar. De rechtbank ziet daar niets in, het verband met de Kennedy-foto zou te mager zijn. Die trucfoto is dus het enige waarvoor de activist is veroordeeld. Het OM eiste twee weken geleden zestig uur werkstraf voor de bedreigingen. Plus drie weken gevangenis als Van Zeijl zich niet zou houden aan het geëiste verbod voor Apeldoorn.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen