Het appeltjesgroene huis van Ineke van Amersfoort in Den Helder is volgens de rechter te opvallend en moet worden overgeschilderd

Rechter Loman (voor) bekeek zelf het huis van mevrouw Van Amersfoort.
© Archieffoto ANP
Den Helder

De appeltjesgroene kleur op het huis van Ineke van Amersfoort in Den Helder is te fel. Het huis moet in een andere kleur worden geschilderd.

Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald. Mevrouw Van Amersfoort meldt dat ze niet direct de schilder gaat bellen: ze overweegt naar de Raad van State te stappen. Rechter Hansje Loman, die een paar weken geleden zelf naar Den Helder kwam om het opvallende huis te bekijken, vindt dat ’de gevelkleur buitensporig afwijkt van de omgeving’.

Ze stelt de gemeente Den Helder in het gelijk: mevrouw Van Amersfoort moet de gevels van haar huis voor 22 oktober 2019 overschilderen met een minder opvallende kleur.

De gemeente heeft volgens de rechter terecht de Welstandsnota 2015 toegepast, waarin staat dat de huizen in de wijk waar de vrouw woont, niet fel gekleurd mogen zijn. De gemeente mocht zich ook baseren op het advies van de welstandscommissie, waarin stond dat er sprake was van een ’welstandsexces’.

„De gemeente mocht de vrouw dan ook opdragen om de woning in een andere kleur te schilderen. Dat de gemeente haar in 2008 wel toestond om haar huis groen te schilderen, maakt dit niet anders. Toen ging het namelijk om een andere, minder felle tint groen”, zo meldt de rechtbank.

De 82-jarige Van Amersfoort ligt al jaren overhoop met haar buren over de appeltjesgroene kleur van haar huis. Volgens de omwonenden is die kleur op de voor- en achtergevel veel te opvallend. De buurman is bang dat hij door de weerkaatsing van het licht een groene gloed in zijn huis zal krijgen als Van Amersfoort ook de zijgevel appeltjesgroen maakt, zoals ze van plan is.

De groene kleur van het huis van mevrouw Van Amersfoort valt op.
© archieffoto ANP/Koen van Weel

Den Helder steunt de protesterende buren en noemt de kleur van het huis een welstandsexces: het wijkt te veel af van de andere huizen in de wijk. De gemeente stelt dat eigenaren van huizen in de wijk Boatex verplicht zijn pasteltinten te gebruiken voor hun woning en daar valt het appeltjesgroen van mevrouw Van Amersfoort niet onder. Van Amersfoort stapte naar de rechter, omdat ze weigert haar huis opnieuw te schilderen. Vooral omdat ze het maar pietluttig gedoe vindt, dat gezeur over die kleur waar zij zelf heel erg vrolijk van wordt.

Bovendien ziet ze in haar directe omgeving huizen die donkerrood en zelfs antracietgrijs zijn geschilderd. „Ook geen pasteltinten, maar daar treedt de gemeente niet tegenop. Het gaat mij vooral om de willekeur van de gemeente”, vertelde ze rechter Loman, toen die enkele weken geleden persoonlijk haar huis in Den Helder kwam bekijken, onder grote belangstelling van de media.

Mevrouw Van Amersfoort reageert teleurgesteld op de uitspraak van de rechter en gaat voorlopig de schilder nog niet bellen. „Ik kan nog naar de Raad van State en daar ben ik nu over aan het nadenken. Het gaat mij in deze zaak om het principe.”

Ze vindt het raar dat de rechter niet is ingegaan op de donkerrode en donkergrijze huizen in de wijk, die volgens Van Amersfoort ook niet binnen de regels vallen. „Daar zegt de rechter helemaal niks over. Ik vind dat ze dat wel had moeten doen.”

Lees ook: De rechter uit Amsterdam komt hoogstpersoonlijk naar Boatex in Den Helder om te kijken of dat appeltjesgroene huis van mevrouw Van Amersfoort door de beugel kan

En: Eigenares (82) groene huis: ’Ik voel me net een kind’

Lees hier de volledige uitspraak

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.