Premium

Kijk nog maar eens goed naar de Zaandamse Peperstraat: over anderhalf jaar begint de sloop

Kijk nog maar eens goed naar de Zaandamse Peperstraat: over anderhalf jaar begint de sloop
De sloop en nieuwbouw van de Peperstraat maakt onderdeel uit van de vernieuwing van Zaandam-Oost
© PPHP
Zaandam

Tussen 2021 en 2026 wordt de Peperstraat in Zaandam grotendeels gesloopt en herbouwd. De huidige bewoners krijgen minimaal een jaar de tijd om een nieuwe woning te vinden.

Dat de Peperstraat, niet bepaald het paradepaardje van Zaandam, aan zijn laatste jaren toe was, is al langer bekend. Het einde is nu nabij, zegt Accres Real Estate, eigenaar van bijna de hele straat. Over anderhalf jaar begint de sloop van de zeven grote woongebouwen, waaronder de Beatrixflat aan de Zaan.

De nieuwe Peperstraat zal minder winkels tellen, maar veel meer woningen dan er nu zijn. Accres mikt op 460 woningen, meer dan drie keer zoveel als nu. Dat betekent meer hoogbouw.

Bestemmingsverkeer

Accres gaat ervanuit dat de gemeente hieraan meewerkt, gezien de schreeuwende behoefte aan betaalbare woningen in Zaanstad. ,,Er komen meer sociale woningen terug dan er nu zijn’’, belooft de vastgoedeigenaar.

Over de exacte invulling is men nu in gesprek met de gemeente, en hetzelfde geldt voor het verkeer. Het wordt een groene straat, waar auto’s waarschijnlijk alleen als bestemmingsverkeer welkom zijn.

Weinig bewoners zullen rouwen om de sloop van de tochtige en vochtige woonblokken. ,,Jammer van mijn prachtige uitzicht op de Zaan, maar inmiddels ben ik zo ver dat ik uitkijk naar een woning die wel geïsoleerd is’’, zegt een bewoonster van de Beatrixflat.

Kijk nog maar eens goed naar de Zaandamse Peperstraat: over anderhalf jaar begint de sloop
De Peperstraat straks: hoger dan nu, maar ook veel groener.
© PPHP

Bewoners die recht hebben op een sociale huurwoning, komen bovenaan de wachtlijst. Anderen moeten zich ertussen zien te wringen op de vrije-sectormarkt.

,,Ik ga eerder met pensioen om te zorgen dat mijn inkomen onder de sociale huurgrens komt. Want hoe vind ik anders een woning? Een huur van 1000 euro kan ik echt niet betalen’’, zegt een bewoner. ,,Ik vind het bovendien raar dat ik zelf een andere woning moet zoeken. Zíj willen toch slopen? Ik ben bezig juridisch advies in te winnen.’’

De nieuwe straat wordt ontworpen door bureau PPHP (’Pleasant Places, Happy People’) van onder meer Sjoerd Soeters, de ontwerper van Inverdan.

’De Bouwvakker’

Curieus genoeg zijn de zes Accres-woonblokken in juridische zin nog altijd eigendom van de overleden crimineel Robert ’de Bouwvakker’ Grifhorst. Deze Amsterdammer, rijk geworden met onder meer een bouwketen, kocht de Peperstraat na een tip van Willem Holleeder. Hij betaalde hem daarvoor 1,3 miljoen euro tipgeld, contant.

Sinds het overlijden van Grifhorst in 2014 berust het eigendom bij zijn familie. Dit feit staat de sloop- en nieuwbouwplannen niet in de weg. ,,Dat juridisch eigendom is niet meer dan een lege huls. Wij zijn economisch eigenaar en hebben volledige zeggenschap. Als we zouden willen verkopen kan dat ook’’, zegt een medewerker van Accres.

Het zevende woonblok in de Peperstraat is van woningcorporatie ZVH. Ook dat gaat plat.

Volgens de planning begint voorjaar 2021 de sloop van de drie woonblokken dicht bij de Zaan, en volgt in 2023 de tweede fase. ,,Maar ik moet nog zien of ze dat halen’’, zegt de eigenaar van sportschool Bruno’s Gym. ,,Het zijn nog alleen plannen. En de sluizen zouden ook in 2014 klaar zijn...’’

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen