Premium

’Het was absurd, dit was stalking 2.0’: politieman duikt overal op bij ex-minnares uit Wormer

’Het was absurd, dit was stalking 2.0’: politieman duikt overal op bij ex-minnares uit Wormer
Alkmaar / Wormer

„Het was absurd, niet leefbaar en allesoverheersend. Het was voor mij stalking 2.0.” Dat zei een vrouw uit Wormer bij de rechtbank in Alkmaar in de strafzaak tegen haar straatgenoot Bert C. (58), die haar bijna vier maanden lang obsessief zou hebben gestalkt.

De vrouw schetste een bizar beeld van wat ze van half februari tot begin juni heeft moeten doormaken. C. volgde haar overal, of ze nou naar de sportschool ging of naar haar moeder. Haar kwelgeest dook elke keer weer op. „Het was van ’s morgens zeven uur tot ’s avonds twaalf. Ik ben geframed en getraumatiseerd. Ik draag er nog steeds de psychische en lichamelijke gevolgen van.”

De vrouw claimde bijna 600 euro aan kosten voor een bewakingscamera en 2.000 euro smartengeld. „Heel vervelend en naar”, zo reageerde C. op het schrijnende verhaal. Eerder zei de verdachte dat hij de vrouw niet heeft willen benadelen. „Ik heb van haar gehouden.”

Geheime relatie

Bert C. en zijn bijna-buurvrouw hadden zo’n zes jaar een geheime relatie. Ze leerden elkaar kennen doordat ze beiden hun hond uitlieten. Er ontstond een verhouding. Daar kwam in februari abrupt een einde aan toen de vrouw de relatie verbrak.

Bert C. nam daar geen genoegen mee. Hij bleef de vrouw bestoken met e-mails, apps, sms’jes en belletjes. „Ik wilde het op een goede manier met haar uitpraten”, zo zei de man tegen de rechters. Volgens de vrouw wilde hij een laatste kans afdwingen.

Affaire

Nadat de echtgenote van C. lucht had gekregen van de affaire, moest de man zijn huis verlaten. Hij sliep daarna geregeld in zijn auto. Ook vanuit zijn wagen zou hij zijn ex-minnares hebben bespied in haar woning. Dan kreeg ze een sms’je waarin hij meldde dat ze op de bank lag te slapen.

Voor de officier van justitie stond vast dat C. op extreme manier inbreuk heeft gemaakt op het persoonlijke leven van het slachtoffer. De man is volgens een psycholoog verminderd toerekeningsvatbaar, onder meer omdat hij borderline heeft. Om die reden vond de aanklaagster dat de nadruk moest liggen op behandeling. Zij eiste een celstraf van 100 dagen, waarvan 90 dagen voorwaardelijk, verplichte behandeling en betaling van schadevergoeding.

Nachtmerrie

Advocaat Pardijs vroeg om vrijspraak. Volgens hem is zijn cliënt de vrouw pas gaan volgen nadat hij zelf was bedreigd door een bodybuilder. De raadsman leverde ook felle kritiek op hoe er na zijn arrestatie met C. is omgegaan. De verdachte werd met een smoes naar het hoofdbureau van politie in Amsterdam gelokt, daar aangehouden en tot slot vastgezet in een bureau waar zijn cliënt zelf als politieagent werkte. C. heeft dat als een nachtmerrie ervaren.

Pardijs noemde het een fout van Justitie die gevolgen moet hebben voor de straf. De officier noemde de gang van zaken ’ongelukkig’.

Bert C. trok uiteindelijk het boetekleed aan. „Dit had nooit zo ver mogen komen.” De verdachte zei te hopen dat hij de kans krijgt om zichzelf te beteren. „En dat ik weer de trotse politieman mag worden die ik 37 jaar lang ben geweest.”

De uitspraak in deze zaak is op 4 oktober.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen