Premium

Spaarndam op z’n kop tijdens Dorpsfeest

1/2
Spaarndam

De een noemt het Zomerfeest, de ander gewoon Dorpsfeest. Maar feest is het absoluut, daar in Spaarndam. Gezelligheid en gekkigheid, dit jaar onder het motto ’petticoats en vetkuiven’.

Er wordt beweerd dat je pas een echte Spaarndammer bent als je tijdens het Dorpsfeest ooit hebt deelgenomen aan de Polderloop, of de Prutloop. Je zou in elk geval minstens één keer in een sloot moeten zijn beland om daar volledig bemodderd weer uit tevoorschijn te klauteren.

,,Wij kwamen hier een paar jaar geleden wonen. Voordat we ons huis betrokken zijn we toen naar het Dorpsfeest gegaan. Eerst stonden we nog als twee jandoedels langs te kant. Maar binnen een jaar kenden we enorm veel mensen hier in het dorp’’, zegt Albrecht Haan die als vrijwilliger betrokken is bij de organisatie. Op het terras vóór de grote feesttent aan de Ringweg is het stampvol. Albrechts eega Martine legt uit dat je als bewoners onmogelijk aan elke activiteit mee kunt doen. ,,Voor elke leeftijdsgroep is er wel iets leuks.’’ Middelste dochter Kaatje heeft meegedaan aan de talentenshow voor kinderen. Ze ging als een speer op haar hooverboard, met salto’s als toetje. En dat alles onder het motto ’meedoen is belangrijker dan winnen’.

Oost-Spaarndam, West-Spaardam, dat maakt toch allemaal geen sikkepit uit tijdens zulke gezellige dagen. De bewoners zelf zitten er niet mee, getuige het lied op de melodie van ’De Muur’ (Klein Orkest), met Hans Brinker die ’nog steeds op een voetstuk staat’.

Met al die optredens, maar ook de de quiznight met maar liefst 77 deelnemende teams, het voetgolftoernooi en de op zondagmiddag afsluitende PrutParty bruist Spaarndam tot op de grondvesten. En dan kun je ook nog genieten op de kermis naast het terrein van S.V. Spaarnwoude. Waar een opa-met-petje en zijn kleindochter in hun botsautootje tegen een ander autootje aan knallen. Twee vriendinnetjes gieren het uit.

Anderen stiefelen gemoedelijk over de jaarmarkt, waar van alles te koop is, van haring tot - met turkoois ingelegde - suede tassen of speelgoedmitrailleurs.

In de grote tent speelt de SDS Showband lekkere hits, van disco tot rock ’n roll. Didier (8) en Glenn (5) zijn verkleed als respectievelijk Freddie Mercury en Brian May van Queen. Ze mogen even mee zingen met de band. Stamp-stamp-klap! ’We will rock you!’. En dan moet de grote finale (waarbij alle Spaarndamse mannen traditioneel het bovenlijf schijnen te ontbloten) nog komen.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen