Lang lint van lopers van Amsterdam naar Zaandam: ’Mooi loopweer, maar wel warm’ [video]

Zaandam

De Dam tot Damloop, de oversteek van Amsterdam naar Zaandam over tien Engelse mijl (16,1 kilometer) en met de autovrije IJtunnel als ludieke doorgang, beleefde zondag de 35e aflevering. In totaal schreven 44.707 hardlopers zich voor de jubileumeditie in. De laatste startgroepen mochten echter niet van start gaan. Reden? De hitte.

Vanaf 10.30 uur liepen recreatielopers in alle soorten het traject van de vermaarde, Noord-Hollandse loop. In verband met de warmte drukte de organisatie de deelnemers op het hart zichzelf goed te verzorgen.

Koelbaden

Voor het eerst werden er zondag tijdens de 10 Engelse mijl (zo'n 16 kilometer) koelbaden ingezet, om oververhitte hardlopers snel medische hulp te kunnen bieden. Een groot aantal lopers zou noodgedwongen gebruik hebben gemaakt van deze voorziening.

De Dam tot Damloop voert van de Prins Hendrikkade in Amsterdam naar de Peperstraat in Zaandam. Onderweg komen de lopers door de IJtunnel en Amsterdam-Noord. De snelste lopers hadden ongeveer drie kwartier nodig voor de tien Engelse mijl (16 kilometer).

De laatste groep lopers zou vertrekken om 14.55 uur, maar dat ging niet door.

Zo’n 150.000 toeschouwers kwamen op het evenement af. De meeste lopers die wel van start mochten gaan, waren het er na afloop over eens: mooi loopweer maar wel warm.

Lees hier meer over de Dam tot Damloop

Lang lint van lopers van Amsterdam naar Zaandam: ’Mooi loopweer, maar wel warm’ [video]
© Kaart: Dam tot Damloop

Meer nieuws uit Sport Zaanstreek

Meest gelezen