Los op het nieuwe carillon van de Grote Kerk in De Rijp

Los op het nieuwe carillon van de Grote Kerk in De Rijp
Christiaan Winter leeft zich uit op het nieuwe carillon.
© jjfoto.nl / Vincent de Vries
De Rijp

Het nieuwe carillon van de Grote Kerk in De Rijp is zondagmiddag met veel feestelijk vertoon in gebruik genomen. Ria Oosterop, oud-burgemeester van de inmiddels gefuseerde gemeente Graf-De Rijp, speelde het eerste riedeltje.

De genodigden in de Grote Kerk kregen een groot aantal toespraken te horen, die via een groot scherm ook buiten te volgen waren. Daar begon om kwart voor vier een heuse kaasmarkt, die werd geopend door Pieter Dijkman, wethouder van de gemeente Alkmaar, en verzorgd door kaasdragers uit die stad.

De plannen voor een carillon ontstonden vijf jaar geleden naar aanleiding van een beozek van de Alkmaarse beiaardier Christiaan Winter aan de kerk. Er werd een Stichting Carillon De Rijp geformeerd, die de benodigde financiën bij elkaar kreeg bij mensen uit De Rijp zelf en uit de regio. De klokken werden vervaardigd bij Klokken- en Kunstgieterij Reiderland in het Groningse Finsterwolde. In april 2017 werd de eerste klok gegoten naast de Grote Kerk door klokkenmaker Simon Laudy. De 43 bronzen klokken werden in juli van dit jaar naar boven gehesen.

Gisteren werden ze dan voor het eerst bespeeld; voor het eerst in 365 jaar. Het laatste carillon ging verloren bij een brand in de Grote Kerk in 1654.

JJFoto.nl/Jan Jong

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen