Laatste twee startgroepen Dam tot Damloop uit medische voorzorg niet van start

Laatste twee startgroepen Dam tot Damloop uit medische voorzorg niet van start
© ANP
Zaandam

Het warme weer heeft de Dam tot Damloop zondag danig in de weg gezeten. De organisatie besloot de laatste twee startgroepen, 4000 mensen, uit voorzorg niet te laten lopen vanwege de hitte en veel lopers leken het tijdens de loop erg zwaar te hebben.

Extra ambulances werden opgeroepen om achter de hand te houden in geval van calamiteiten en het was een komen en gaan bij de koelbaden. Een deelnemer moest volgens de organisatie bij de finish gereanimeerd worden. Die persoon is naar het ziekenhuis gebracht.

,,Er is geen sprake van overbelasting bij ons. Het is wel druk, maar wij kunnen het goed aan”, zei een woordvoerder van het Zaans Medisch Centrum.

Sommige lopers moesten tijdens de loop gaan zitten of liggen, en velen gingen al vroeg wandelen. De extra ambulances werden ingezet om te 'voorkomen dat er bij de hulpdiensten een capaciteitsprobleem zou ontstaan en er een te groot beroep moest worden gedaan op de EHBO'ers'.

Waarschuwing

De organisatie waarschuwde al in de ochtend dat deelnemers alert moesten zijn op hittestress. Het was zondag relatief warm voor de tijd van het jaar: in de regio was het zondagmiddag 24 á 25 graden. De deelnemers die al gestart waren, kregen via speakers langs het parcours het advies de laatste honderden meters niet meer te rennen, maar rustig aan te doen.

Koelbaden

De koelbaden zijn een primeur bij de Dam tot Damloop, die dit jaar zijn 35e aflevering beleefde. Er werden er in totaal vier ingezet, twee op een kilometer voor het einde en twee pal na de finish. Bij ieder koelbad waren artsen aanwezig.

In 2014 overleed de 24-jarige Arthur Fonville aan een hitteberoerte na het lopen van de Dam tot Damloop, twee jaar later trof de 25-jarige Caroline Goedhart hetzelfde lot. Onderzoek wees uit dat hun dood had kunnen worden voorkomen, als de juiste inschatting was gemaakt en adequate hulp was geboden.

Last van hitte kan ontstaan als de lichaamstemperatuur boven de veertig graden komt. Die oververhitting ontstaat doorgaans bij een inspanning van minimaal een uur. Een koelbad is dan de beste en snelste methode om het lichaam verantwoord tot 39 graden af te koelen.

,,Het klinkt wrang, maar gezien de hitte en de gevolgen is het een geluk dat de koelbaden er nu zijn’’, aldus prof. M. Hopman van de Radboud Universiteit, de ’hittespecialist’ die bij de Dam tot Damloop aanwezig is. ,,Want deze koelbaden zijn levensreddend.’’

Meer nieuws uit Sport Zaanstreek

Meest gelezen