Solomon Berihu wint Dam tot Damloop, Evaline Chirchir mist het parcoursrecord bij de vrouwen op twee seconden [video]

Zaandam

De Dam tot Damloop is van oudsher een Nederlands feestje met een buitenlandse heerschappij. In de 35e editie was het niet anders: de Ethiopiër Solomon Berihu zegevierde bij de mannen, de Keniaanse Evaline Chirchir was de beste bij de vrouwen. Parcoursrecords bleven uit, al kwam Chirchir slechts een fractie tekort.

Lees meer over de Dam tot Damloop

Bij de mannen won nog nooit een Nederlander in de oversteek van Amsterdam naar Zaandam over tien Engelse mijl (16,1 kilometer), bij de vrouwen dateert de laatste Nederlandse zege van 2010, toen de tot Nederlandse genaturaliseerde Keniaanse Hilda Kibet triomfeerde.

Kibet trad destijds in de voetsporen van haar nicht Lornah Kiplagat, de drievoudig winnares die naar eerste triomftocht in 2000 twee jaar later voor een wereldrecord met officieus karakter tekende (50,54 minuten), de wereldbesttijd die ze vier later in Zaandam nog eens met vier seconden aanscherpte: 50,50 minuten. Overigens werd Kiplagat in 2009 als wereldrecordhoudster afgelost door Linet Masai, de Keniaanse die uitgerekend ook in Zaandam tot 50,39 minuten reikte. Dat record hield stand tot vorig jaar, waarna in de Verenigde Arabische Emiraten voor de eerste keer de vijf-minutengrens werd doorbroken: 49,29 minuten.

De hegemonie van Kiplagat en Kibet paste in een traditie. Met name de Afrikaanse loopwonders domineerden in het 35-jarige bestaan van het grootste loopfestijn van Nederland. In de jubileumaflevering was het niet anders.

Bij de mannen zegevierde de Ethiopiër Solomon Berihu in 45,49 minuten, terwijl bij de vrouwen de Keniaanse Evaline Chirchir de beste was. Met haar tijd van 50,32 minuten tekende ze weliswaar voor beste wereldseizoensprestatie, maar bleef ze slechts twee seconden verwijderd van een parcoursrecord. Dat record (50,31 minuten) van Ingrid Kristiansen stamt uit 1987, maar werd nooit als officieus wereldrecord aangemerkt, omdat in die editie het racetraject vooraf niet door de Atletiekunie of internationale atletiekfederatie (IAAF) was opgemeten.

De Nederlanders bleven ver van de winnende tijden verwijderd: Mohamed Ali, de atleet uit Cuijck, eindigde als vierde en beste Nederlander op iets meer dan een minuut van Berihu (46,51 minuten), terwijl de in Castricum woonachtige Bo Ummels op plek vijf de beste Nederlandse was in 56,29 minuten en daarmee bijna zes minuten op Chirchir toegaf. Zowel Ali als Ummels noteerde niettemin een persoonlijk record.

Meer nieuws uit Sport Zaanstreek

Meest gelezen