Premium

West-Friesland is voor archeologen het ’Bronstijd-Walhalla’

West-Friesland is voor archeologen het ’Bronstijd-Walhalla’
Belangstellenden kijken tijdens de avond van Oud Stede Broec naar de vondsten die zijn uitgestald.
© HMC/Martin Menger
Grootebroek

En of het gebied dat straks de Grootebroekse wijk Waterweide wordt, drieduizend jaar geleden al werd bewoond: Archeologen vonden hier 250 greppels, twee boerderijen en zeker 1500 stukjes van dierlijke botten.

Archeoloog Wouter Roessingh deed als gast bij de historische vereniging Oud Stede Broec graag uit de doeken wat het belang van deze opgraving vorig jaar is geweest. ,,Nergens is zoveel uit de Bronstijd te vinden als in West-Friesland.” Wat de opgraving in Waterweide uniek maakte, was dat de eerdlaag werd afgegraven voor ophoging elders.

Precies onder die pakweg halve meter begon de grondlaag waar de mensen tussen 2800 en 1100 voor Christus hun sporen hebben nagelaten. Over de oppervlakte van liefst acht voetbalvelden kwam de bronstijd aan de oppervlakte. ,,Dat hebben wij nog nooit meegemaakt”, aldus Roessingh. ,,Meestal werk je in kleine vlakken. Nu hadden we alles.”

Roessingh heeft met zijn eigen onderzoek aangetoond dat West-Friesland tijdens de Bronstijd opmerkelijk dicht bevolkt is geweest. In het verleden is ook al veel aan onderzoek gedaan. Pas na de grotere opgravingen in Enkhuizen en langs de Westfrisiaweg werd duidelijk hoeveel er uit de prehistorie nog in de bodem aanwezig is. Roessingh: ,,West-Friesland is gewoon het Walhalla voor de Bronstijd.”

In Grootebroek, naast de Raadhuislaan, kwamen de archeologen een plek tegen waar betrekkelijk weinig tijdslagen dwars door elkaar lagen. Dat maakte het mogelijk dat er veel nauwgezetter kon worden gespeurd naar de inrichting van een erf van een bronstijdboerderij. Later werd hier ook een publieksopgraving gehouden, voor het eerst in de regio.

Biggetjes

Roessing kon de leden van Oud Stede Broec vertellen dat ook bij die gelegenheid aparte vondsten boven de grond kwamen. Zoals een stapel botjes. Het bleek om de restanten van een nestje piepjonge biggetjes te gaan. ,,Iemand heeft die in de Bronstijd dus apart begraven, of in een slootkant gelegd.”

De archeoloog kon ook iets vertellen over de recente opgraving in Hoogkarspel. Daar kwamen verrassend veel sporen uit de late Bronstijd naar voren, onder meer opvallend veel fragmenten van aardewerk.

Wat de regio voor archeologen echt uniek maakt, is dat de bodem zoveel menselijke botten uit de prehistorie intact heeft gelaten. En dat opent weer de weg naar DNA-onderzoek. ,,We weten nu al dat de mensen hier mobiel waren en vanuit Brabant hun vee haalden.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen