West-Friezen gaan zwerfvuil te lijf met grijper en rollator

West-Friezen gaan zwerfvuil te lijf met grijper en rollator
Joke en Rens bezig met het weghalen van weggesmeten afval: ,,het is geen overbodige luxe.”
© Foto HMC/Martin Menger
Zwaag

Handschoentjes aan, grijper mee en binnen mum van tijd een volle afvalzak. Ook de ouderen in het wooncentrum Perelaar in Zwaag kwamen - met succes - in actie op de landelijke Opschoondag: „Het bulkt hier van de peuken op de grond.”

West-Friezen hebben de naam een schoon volkje te zijn. Maar die properheid lijdt aan slijtage, reden waarop op verschillende plaatsen buurtbewoners zelf in actie kwamen om het zwerfvuil in woonstraten, parken en natuurgebieden weg te halen. Dat allemaal onder de noemer ’World Clean Up Day’. Bijvoorbeeld rondom de grote speeltuin aan de spoorsingel in Bovenkarspel, of via de natuurclub IVN in het Streekbos.

Daarbij dus ook de actieve senioren van de Perelaar. Een rollator kan zelfs goed van pas komen, bewijzen zaterdagochtend Bert en Annie Tessen. Zij bestuurt de rollator met daarop de vuilnisdoos, hij hanteert vaardig de grijpstok.

Opgeruimd

„Wij doen graag mee, omdat dit belangrijk is”, lachen ze. „We wonen hier met een fijne groep mensen, dus natuurlijk haak je dan aan.” Het valt ze wel op dat de Willem Alexanderstraat nogal opgeruimd is; „Hier wonen dus mensen die zelf ook wat opruimen.” Maar verderop ligt er nog genoeg

Verderop speuren Rens en Joke de grote parkeerplaats aan het Groenewoud af. „Het is geen overbodige luxe om dit te doen”, vinden ze. De afgedankte bierblikjes in de grasberm ontsnapt niet aan haar aandacht; „Ik ben dol op blikkies!” Wat hen betreft alle lof voor de beheerder van de sporthal, want daar is de omgeving opvallend schoon. De andere woonstraten bieden voldoening volop, als het om zwerfvuil weghalen gaat.

De aanstichter van de actie in de Perelaar is bewoonster Andrea Groen. Zij heeft heel wat afgereisd, en weet dat in andere landen het zwerfvuilprobleem nog veel groter is. „Wij horen als ouderen ook mee te doen”, reageert zij. „Wij kunnen echt nog wel wat.”

Grijpers

Samen met medebewoner Fred Harnisch ’graast’ Andra de omgeving van de Pastoor Nuijenstraat af. Overal liggen de plastic stokjes van lolly’s. Andrea heeft de grijper. „Ik heb er zelf een stuk of wat voor deze actie gekocht”, vertelt ze. „Vooral de lichtgewicht versie. Want die is voor ons veel makkelijker te hanteren.”

Compagnon Fred heeft een schoffel mee en draagt een grote vuilniszak mee. Ook hier: handschoentjes aan. „We hebben nog geen lachgas-ampullen gevonden, of lege injectienaalden”, merkt hij monter op. „Trouwens, wel een gebruikt condoom. Maar goed, wij zijn alleen de eerlijke vinders, laat dat gezegd zijn.”

Het valt Andrea tegen wat er toch nog allemaal langs de parkeerplaats ligt. „Zoals die plastic flesjes en die blikjes. Allemaal spul dat niet uit het milieu verdwijnt. Zo wordt het alleen maar erger. Daarnaast vinden we overal snoeppapiertjes en wikkels, ook van plastic. Als de fabrikanten nou eens beginnen dat met betere spullen in te pakken...”

Terug in het wooncentrum wordt de ruime oogst bijna trots buiten opgestapeld. Hoog tijd voor koffie. Fred: „Heeft iemand nou nog die dikke portemonnee gevonden?”

Helaas: alleen zwerfvuil.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen