Enkhuizers hopen op en lopen voor vrede

1/4
Enkhuizen

De Walk of Peace heeft in Enkhuizen lekker wat mensen in beweging gebracht. Die kregen inspiratie, muziek en en de boodschap mee dat vrede klein begint.

De vredesorganisatie Pax heeft met steun van andere organisaties de tocht opgezet. Zaterdagavond liepen de deelnemers telkens een stukje verder. met als bedoeling dat de deelnemers ook elkaar beter durfden te leren kennen. Omdat angst voor een vreemde vaak de voedingsbodem voor conflicten.

Opmerkelijk was dat er uit de Turkse, Marokkaanse en Syrische gemeenschappen ook animo was om mee te doen. gekregen om uit te delen aan deelnemers. ,,Laten we hopen dat we er op zaterdag 21 september al gelijk te kort komen.''

Na het vertrek bij het Hertenkamp hield de stoet eerst halt aan de Wierdijk, voor een kort moment van bezinning. Die werd ze aangereikt door stadsomroeper Jeroen Baars: ,,Loop en praat met elkaar”, klonk in in de zomerse avond. ,,En praat vooral over vrede.”

Protestbandje

Veel deelnemers hadden zelf een protestbordje gemaakt en getekend. anderen liepen met een hoofdband om voorzien van het aloude vredesteken. Daarna voerde de wandeltocht naar de brug richting de Drommedaris, waar de koffie en allerlei lekkernijen klaar stonden.

Hier was buiten, op het landje van Top, muziek uit de accordeon van Els de Vries, waarna Jaap Braakman, lang geleden ook actief binnen de katholieke parochie in Enkhuizen het woord kreeg.

Hij vertelde dat alles begint met de ’kleine’ vrede. Dat wil zeggen: de manier waarop mensen thuis, op het werk of in school met elkaar omgaan.

,,Als je daar elkaar kunt luisteren, dan begint de verdraagzaamheid”, vond Braakman. ,,Niet elkaar verketteren, maar willen begrijpen. Als wij vrede willen, dan moeten we dat zelf doen. En we kunnen dat wél!”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen