Premium

Alarmerende ’oogst’ na ochtendje vuil vissen in grachten Purmerend

Alarmerende ’oogst’ na ochtendje vuil vissen in grachten Purmerend
Raban van Schaagen uit Purmerend stapt weer wal met de 'oogst' na een ochtendje vuil vissen in de Where.
© Foto Wim Egas
Purmerend

„Hoe komt er nou zoveel rotzooi in het water? Ik begrijp het niet.”

Tijdens de World Cleanup Day klonk verbazing over de grote hoeveelheden zwerfafval, en met name de vraag hoe het daar terecht is gekomen. Beemster en Purmerend deden ook mee. Zaterdagochtend gaven wethouder Paul van Meekeren van Purmerend en Wethouder Aagje Zeeman van Beemster het startschot voor een opruimactie op het water.

Om tien uur ’s ochtends stappen de eerste vrijwilligers in de kano of op een supboard bij het Whereplantsoen in Purmerend. Met een schepnet, afvalgrijper of emmer aan boord wordt het vuil tussen de woonboten en het riet ingezameld. Binnen een half uur keren enkelen al terug met alarmerend gevulde schepnetten.

Met name blikjes en plastic flessen komen tevoorschijn. Bij terugkomst op de kade worden vrijwilligers beloond met een kop koffie en koek van de organisatie Jeelink.

Vrijwilligers zijn uit allerlei hoeken van de gemeente toegestroomd om de handen uit de mouwen te steken. „Vandaag is een mooie dag om bewustzijn te creëren over dit probleem. Het is niet oké om afval zomaar op de grond te gooien”, zegt wethouder Zeeman.

Opblaasflamingo

Amber Fleury (29) uit Purmerend heeft een overvolle emmer met bijzondere vondsten op haar supboard staan. Piepschuim, bouwmaterialen, stofzuigerzakken en zelfs een opblaasflamingo. Ze had gelezen over de opruimactie op Facebook en besloot te helpen. „Eigenlijk wilde ik al eerder zwerfafval rapen. Maar zoiets doe je niet zo gauw in je eentje.”

Adrienne Karakaya (37) en haar dochter Noa (8) rapen vandaag voor het eerst zwerfafval, op aandringen van Noa. „De dieren en de natuur hebben last van ons afval. Ik wil het graag opruimen om ze te helpen.”

Hanneke Cornelisse van de organisatie Schoner Noord-Holland hoopt met dergelijke evenementen het probleem dichter bij de mensen te brengen. „Milieuproblematiek voelt toch al gauw als een ver-van-mijn-bed-show. Met een lokale opruimactie weten mensen dat ze samen daadwerkelijk een verschil kunnen maken.”

Vrijwilligers die de kano liever overslaan, ruimen op de straten langs het water afval op. Annemiek Nuijens (68) uit Purmerend zet een volle vuilniszak neer met afval van de Gedempte Where. Hoewel ze vindt dat er meer voor nodig is om het probleem van zwerfafval op te lossen, ziet ze de opruimactie als een positieve bijdrage. „Het gaat er vandaag niet om hoeveel je opraapt. Het gaat erom dat je wat doet.”

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen