Premium

In zijn tweede jaar bij AFC’34 doet oud-proftrainer Job Dragtsma veel minder concessies

In zijn tweede jaar bij AFC’34 doet oud-proftrainer Job Dragtsma veel minder concessies
Job Dragtsma tijdens de training van AFC’34 met op de achtergrond een groep jonge spelers. ,,Hun gretigheid is mooi om te zien.’
© Foto Martin de Haan
Alkmaar

Een jaar geleden begon Job Dragtsma aan zijn tweede periode als hoofdtrainer bij AFC’34. Samen met assistent Jim Sligting stond hij voor de taak om na het vertrek van een compleet elftal te bouwen aan een ploeg die in de eerste klasse zou kunnen overleven.

Het primaire doel was handhaving, maar na de winterstop draaide AFC’34 zo goed - mede door de inbreng van een aantal jongelingen uit de eigen opleiding - dat de competitie werd afgesloten op de vijfde plaats. Die eindklassering schept verwachtingen voor dit seizoen. Vooral omdat de selectie breder en sterker is geworden. „Vorig jaar hadden we soms net dertien spelers voor een wedstrijd beschikbaar. Nu zijn bijna alle posities dubbel bezet. De concurrentie houdt iedereen scherp”, benadrukt Dragtsma.

’Even slikken’

De inmiddels 63-jarige coach uit Alkmaar - die jarenlang heeft gewerkt in Finland - kan de komende maanden aan de Robonsbosweg verder bouwen op het stevige fundament dat er vorig seizoen gelegd is. En hij verlangt daarbij volledige inzet van zijn spelersgroep.

„Ik hoef nu veel minder concessies te doen. Uiteraard besefte ik bij mijn terugkeer in het amateurvoetbal dat ik van deze spelers niet hetzelfde kan eisen als wat ik gewend was bij de profs. Maar vorig seizoen moest ik af en toe we even slikken als iemand afbericht gaf voor een training. Er zat niks anders op, er was weinig keus. Nu de groep op sterkte is, kan ik op z’n minst van iedereen verlangen dat ze er voor de volle honderd procent ingaan. En de spelers hebben ook aangegeven dat te willen. Hun gretigheid is mooi om te zien.”

AFC’34 heeft door de terugkeer van de 22-jarige Stefan Smal (Hoofddorp) en de twintigjarige Boris Zanoli (Alphense Boys) een behoorlijke kwaliteitsinjectie gekregen. „Vooral aanvallend hebben we nu meer mogelijkheden”, geeft Dragtsma aan. „Dat twee jongens van de club terug bij AFC’34 zijn gekomen, is een signaal dat zij vertrouwen hebben in deze groep. Financieel is hier niet veel meer mogelijk. De club moet het doen met het enthousiasme van spelers uit de eigen opleiding. Ook dit seizoen stromen er een paar door, al zullen zij meer geduld moeten hebben om in het eerste elftal te komen dan het geval was bij Martijn Riemersma en Jerry van Sluis. Daarom is ook het noodzakelijk dat AFC’34 binnen twee, drie jaar weer een tweede elftal in de competitie heeft. Anders raak je de eigen talenten snel kwijt.”

Brian-Paul Tesselaar is met zijn 29 jaar de oudste speler bij AFC’34. „Emre Aykan en Sandro Staal zijn midden twintig, de rest is jonger”, aldus Dragtsma. „Belangrijk is dat jonge spelers leren omgaan met tegenslagen, want niet iedereen is dit seizoen zeker van zijn plaats.”

Boeiend seizoen

De competitiestart voor AFC’34 is zondag uit bij De Meern, degradant uit de hoofdklasse. „Het wordt een boeiend seizoen met leuke wedstrijden, zoals de derby tegen Kolping Boys”, verwacht de trainer. „Het zou mooi zijn als we met AFC’34 mee kunnen doen om een periodetitel. Dan zetten we weer een volgende stap.”

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen