Premium

Hilversumse scoutinggroep viert 75 jarig bestaan; ’Eens een Argonaut, altijd een Argonaut’

Hilversumse scoutinggroep viert 75 jarig bestaan; ’Eens een Argonaut, altijd een Argonaut’
Hilversum

Feest op de Eikbosserweg. Scoutinggroep de Argonauten viert zaterdg haar 75ste verjaardag met een lustrumdag voor leden en oud-leden. In 1944 in het geheim opgericht, in 2019 nog altijd een begrip in Hilversum en de (wijde) omgeving.

Zelfs een van de oprichters (90 jaar oud)) van de Argonauten wordt verwacht op het verjaardagsfeestje. ,,Eens Argonaut, altijd Argonaut”, zegt Felix Oberdorfer (44) van de jarige scoutinggroep.

Die oprichting was toentertijd trouwens geen vanzelfsprekendheid. Tijdens de oorlog was scouting verboden. Oberdorfer vertelt trots over de historie van de vereniging. Over de reizen naar Griekenland en het Midden-Oosten. Over de Griekse weken ‘Hellas in Hilversum’ in 1960. Over de jaarlijkse herfstwandeltochten die tot ver in de jaren tachtig werden georganiseerd.

Vriendengroep

Zelf is Oberdorfer ook al bijna 35 jaar jaar lid. ,,Met jeugdleden van toen gaan we nog altijd samen weekendjes weg.” Op de vraag hoe je als scoutinggroep zo’n hoge leeftijd kunt bereiken, moet hij dan ook een antwoord weten. ,,Het groepsgevoel maakt dat iedereen lang bij deze groep blijft. Leden die echt met hart en ziel aan de groep verbonden zijn. Leden die er veel energie in stoppen om anderen te vermaken, of het clubhuis te verzorgen. Je hebt een hechte vriendengroep voor het leven.”

De cijfers spreken voor zich. Sinds de oprichting in 1944 zijn er ruim 1500 leden geweest. Vandaag de dag hebben de Argonauten zo’n 120 leden (vanaf vijfjarige leeftijd) en 25 vrijwillige begeleiders en bestuurders. Oberdorfers twee kinderen zijn eveneens lid van de vereniging.

Bij de vereniging speelt de natuur een belangrijke rol. Zo staat het clubhuis op een terrein dat natuurreservaat is geworden. Elke zaterdag worden daar in en om het clubhuis programma’s uitgevoerd met typische Argonautentrekjes: spelen in en met de natuur, pionieren, handelsspelen, avondspelen, koken, of met elkaar bijpraten rond het kampvuur.

Beetje uniek

Volgens Oberdorfer maakt dat de groep (en misschien wel de scouting in het algemeen) vandaag de dag ook best wel een beetje uniek. ,,Mijn kinderen zitten thuis óók aan het scherm geplakt. We leven nou eenmaal in zo’n samenleving. Dat is geweldig. Maar het is ook fijn om die sociale media even uit te zetten. Op kamp is er geen haan die er naar kraait. Natuurlijk gebruiken we de huidige techniek wel om dan een spelletje met achtervolgingen te spelen, bijvoorbeeld.’’

Zaterdag is het feest. Een unieke dag. Jong en oud komen bijeen, de hele dag zijn er activiteiten en onder meer de Hilversumse wethouder Floris Voorink komt ’s middags langs. Oud-leden en genodigden kunnen oude (video)beelden en ander archiefmateriaal bekijken, voor de jongeren zijn er ’typische scoutingactiviteiten’, zoals Oberdorfer dat noemt. Om 16.30 uur wordt de Orde van het Gulden Vlies uitgereikt, een ereteken voor personen die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor de Argonauten.

En dan, op 5 oktober, zal voor het eerst in vele jaren weer zo’n befaamde herfstwandeltocht plaatsvinden.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen