Premium

Flauwvallen in je slaap? Levensgevaarlijk. Toch ziet Mex Smit een nieuwe wereldrecordpoging tatoeëeren wel zitten

Flauwvallen in je slaap? Levensgevaarlijk. Toch ziet Mex Smit een nieuwe wereldrecordpoging tatoeëeren wel zitten
’Canvas’ Raymond Joldersma en tatoeëerder Mex Smit.
© Foto’s Peter van Aalst
Den Helder

Het is rustig in de tattoostudio van Mex Smit aan de Spoorstraat 57 in Den Helder. Afgelopen week wilde hij in zijn studio ‘Tattoo’s by Dox’ het wereldrecord tatoeëren verbreken. Na 32 uur moest hij zijn poging om medische reden staken.

Mex zit achter de balie in zijn shop. Naast hem staat Raymond Joldersma uit Den Helder, een van de ’canvassen’ tijdens de recordpoging. Op de roodleren bank zit Raymonds vriendin, Jane Smit. Alle drie zien ze er verslagen en vermoeid uit. Iedereen moet nog bijkomen van het verlies. Op de vraag ‘hoe het gaat’ heeft Mex maar één antwoord: “Kut is nog zacht uitgedrukt.”

Acht weken lang was hij bezig met de voorbereiding voor het verbreken van het wereldduurrecord waar hij afgelopen dinsdag aan begon. Het record staat op dit moment op naam van een Braziliaan met zestig uur tatoeëren. Het doel van Mex was 62 uur.

Mex vertelt dat er veel geregeld moest worden. “Ik moest genoeg ontwerpen maken voor de twee canvassen die getatoeëerd zouden worden. Volgens de regels van The Guinness World Record moet de hele tatoeëersessie gefilmd worden zodat achteraf alles gecontroleerd kan worden door de organisatie. Ook moeten er ten alle tijden EHBO’ers aanwezig zijn.”

Oortjes in

Omdat de locatie volgens de regels van The Guinnes World Record een openbare plek moet zijn, was het tijdens de recordpoging erg druk in de zaak. „Iedereen kwam langs. Na vijftien uur tatoeëren begon ik wel last te krijgen van de drukte. Zo begon ik me echt aan kleine dingen te irriteren. Bijvoorbeeld als iemand op een kruk zat en aan het draaien was. De hele tattoosessie had ik mijn oortjes in, zodat ik niets kon horen en luisterde ik naar mijn eigen muziek.”

Van tevoren heeft Mex samen met zijn twee canvassen een tactiek besproken. Na elk uur tatoeëren mag er volgens de regels vijf minuten pauze gehouden worden. “Wij prikten sessies van twee uur. Vervolgens namen we vijf minuten pauze en spaarden we de andere vijf minuten op. Hierdoor konden we op den duur wat langer rusten.”

Uiteindelijk heeft Mex in totaal 32 uur getatoeëerd en was hij 45 uur wakker voordat hij moest stoppen. Canvas Raymond was te moe en zijn back-up canvas was uitgevallen, omdat zijn lichaam in shock raakte.

“Ik ben van mezelf geen opgever, dus dat ik moest stoppen vond ik lastig. Het lag niet aan mij, ik had zo nog wel uren door kunnen tatoeëren, maar Raymond was te moe dus ik moest stoppen.”

Raymond knikt. “Ik zat te knikkebollen in de stoel en dat is niet goed. Volgens de regels mag je niet slapen tijdens het tatoeëren, want je kunt flauwvallen in je slaap. Dat is levensgevaarlijk. Mex heeft tot het einde super strakke lijnen gezet. Dat betekent voor mij wel dat hij zelfs tijdens vermoeidheid echt kwaliteit levert.”

Tijdens de hele poging was de vriendin van Raymond, Jane, aanwezig als EHBO’er. De mannen zijn ervan overtuigd dat het zonder Jane sowieso niet gelukt was. Omdat Jane voor het eten en de medische zaken zorgde, konden de mannen gemakkelijk door met hun sessie.

Tranen

Hoe de mannen thuis zijn gekomen na de poging is niet helemaal duidelijk. Beiden waren zo moe dat ze het zich niet kunnen herinneren. Raymond heeft lichamelijk wel even last gehad. “Toen ik eindelijk in mijn bed lag liepen de tranen over mijn wangen terwijl ik niet moest huilen. Ook had ik een stuiptrekking in mijn arm en toen ik wakker werd was mijn hele huid gespannen. Niet zo gek na zolang getatoeëerd te worden op al die verschillende plekken.”

Het plan is om over zes weken opnieuw een poging te doen. Er moet nog veel geregeld worden. Raymond gaat opnieuw getatoeëerd worden en als back-up komt er nog een ander canvas. Een visserman, ook uit Den Helder.

Mex en Raymond hebben er in ieder geval nog steeds zin in. “Als het aan ons lag waren we vandaag al weer begonnen.”

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Meest gelezen