Premium

Top 2000 Kerkdienst komt naar Waterland

Top 2000 Kerkdienst komt naar Waterland
De ideeën voor het houden van een Top 2000-dienst worden besproken.
© Foto Erik Rietman
Monnickendam

In de Opstandingskerk werd donderdagavond onder bezielende leiding van niemand minder dan ’the one and only’ Elvis-dominee Fred Omvlee de aftrap gegeven voor de Top 2000 kerkdienst van 29 december.

,,Zeven jaar geleden alweer”, begint Fred Omvlee (53). De dominee van de Opstandingskerk - bekend geworden als de ’Elvis-dominee’ - vertelt over het tot stand komen van de Top 2000 Kerkdienst in zijn kerk. ,,Het is ooit inderdaad begonnen met Elvis-diensten hier in Monnickendam. Vervolgens werd ik een keer uitgenodigd in het Top 2000 Cafe in Hilversum om over Elvis te vertellen. Ik vond de sfeer daar zo waanzinnig en dacht gelijk; ’zo wil ik het in de kerk ook’.

Het begon 7 jaar geleden met zeven kerken, daarna 40 en vorig jaar al 130 deelnemende kerkgemeenten. De kerkgemeenschap in Monnickendam hield tot nu toe nog geen Top 2000 Kerkdienst, maar daar komt dit jaar dus verandering in. Op 29 december zal de eerste editie plaatsvinden in de Opstandingskerk aan de Graaf Willemlaan. ,,Zelf ben ik dominee bij de marine en daar gebruik ik ook popmuziek tijdens al mijn diensten. Veel van de militairen komen dan zelf met verzoekjes voor nummers die we tijdens de dienst kunnen draaien. Dat is nu ook de bedoeling. Donderdagavond was de kick-off waarin we de eerste ideeën samen met de inwoners hebben kunnen peilen. Het is uiteindelijk de bedoeling dat we met z’n allen de lijst samenstellen, maar ook de dienst op poten zetten.”

,,Een stukje verbinding dus ook”, zegt Maaike Klijn (28). Zij is samen met Marian Pronk (46) en Rudy de Waard (56) verantwoordelijk voor de organisatie van de Top 2000 Kerkdienst. ,,We werken samen met bijvoorbeeld de parochianen van de katholieke kerk hier in Monnickendam, maar de bedoeling is dat er uiteindelijk ook een samenwerking komt met andere kerken uit de omgeving.” Omvlee: ,,Wat ik vooral merk, is dat er mensen naar de mis komen die normaal nooit naar de kerk gaan. Het trekt ze letterlijk over de drempel en dat is uiteraard waar we op hopen.”

,,Voor de dienst willen we ook een soort Top 10 van Waterland gaan draaien. Mensen kunnen hiervoor binnenkort hun voorkeur aangeven op de Facebook-pagina. Het moet naast verbindend, vooral sfeervol en gezellig worden”, laat De Waard weten. ,,En het wordt altijd ook emotioneel, weet ik uit ervaring”, besluit Omvlee. ,,Er wordt gehuild en gelachen.”

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen