Premium

Drie jaar celstraf geëist tegen Purmerender voor steekpartij bij winkelcentrum Makado

Alkmaar

Een drugsruzie tussen drie jonge Purmerenders leidde er op 5 juni toe dat twee van hen door messteken gewond raakten. Een 18-jarig slachtoffer kwam zwaargewond in het ziekenhuis terecht door vier diepe steekwonden in zijn buik.

Volgens zijn arts scheelde het weinig of hij had het er niet levend afgebracht. Justitie eiste gisteren bij de rechtbank in Alkmaar drie jaar celstraf tegen Storm W. (18) voor poging doodslag en mishandeling.

De verdachte zei dat hij bij winkelcentrum Makado een vriend tegenkwam. Ineens zou een Mercedes met drie jongens zijn gestopt. „Ze wilden dat ik geld betaalde voor mijn vriend. Dat weigerde ik. Ze zeiden dat ze me dood gingen maken.”

Hij vertelde dat hij tegen de grond was gewerkt en twee jongens bovenop hem waren gesprongen. „Totale paniek. Ik heb eerst die jongens van me af proberen te duwen. Toen heb ik dat mes gepakt. Ik was doodsbang en hoorde roepen: pak het af, pak het af! In paniek heb ik met het mes gestoken.” Volgens W. deed hij dat alleen om weg te kunnen komen. „ Ik was bang dat ze mij zouden vermoorden”, zei hij. „Het zijn grotere, oudere en zwaardere jongens dan ik. Het was twee tegen één.”

De slachtoffers hadden een ander verhaal. W. was ineens agressief op hen afgekomen en gaan slaan en steken. Hij zou zijn gestruikeld. De jongens zouden hebben geprobeerd zijn mes af te pakken. „Onzin”, zei de verdachte. Op camerabeelden van een tankstation was te zien dat een van de latere slachtoffers op W. komt aflopen en hem vastpakt. Volgens de officier ging het daarbij ook om ’wederrechtelijke aanranding’.

Zij vond het enorm ernstig. „Een geluk dat het slachtoffer niet is overleden.” De ruzie ging volgens haar om borg voor lachgaspatronen.

Het slachtoffer moest twee operaties ondergaan voor vijf centimeter diepe steekwonden in zijn buik. Hij raakte mogelijk blijvend gewond aan zijn hand, claimt 2500 euro smartengeld en is getraumatiseerd.

De reclassering adviseerde om de verdachte, die 76 dagen vastzat, niet terug te sturen naar de cel, maar zware voorwaarden op te leggen bij een voorwaardelijke straf. Hij zou alleen maar slechter worden als hij in de gevangenis belandt. Advocaat Johan Mühren was verbijsterd over de eis. Hij vond dat sprake was geweest van noodweer. De rechtbank doet 4 oktober uitspraak.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen