Premium

Ernstige beelden van plasticsoep voor middelbare scholieren in Hoorn

1/3
Hoorn

Leerlingen tussen de 11 en 14 jaar overal uit Europa vandaan sloten vrijdag hun uitwisselingsweek in Hoorn af op het Markermeer.

Het thema van de projectweek van Werenfridus College in Hoorn is het bewustmaken van eigen handelen. „De belangrijke boodschap is dat de aarde van ons is en we er samen voor moeten zorgen”, aldus de managementassistent van de school.

Het Werenfridus werkt samen met Cinema Oostereiland, waar onder leiding van Josien Stringer het project Cinema aan het Water is opgezet. Bij de bioscoop in Hoorn voelen ze door hun locatie de verbinding met het water en om die reden heeft Cinema Oostereiland besloten verantwoordelijkheid te nemen voor het welzijn daarvan. Zo ontstond volgens Stringer het idee voor een educatieproject. Stringer nam contact op met de school en daar waren ze meteen enthousiast. Inmiddels is dit een doorlopend project.

Plasticafval

De 22 leerlingen uit Spanje, Italië, Slowakije, Turkije en Nederland kregen gisterochtend een presentatie over wat er met plastic afval gebeurd. Schokkende beelden volgens de organisatoren, maar de plasticsoep is realiteit. „Dit mag indruk maken, maar we willen wel een positieve benadering van het project, we willen leuk en leerzaam combineren”, aldus Stringer. De leerlingen kregen beelden te zien van dieren die vergroeid zijn met plastic en flink vervuilde oceanen.

Het doel

Het doel is dat de leerlingen zich bewust worden van hoe groot het probleem is en dat ze hun eigen handelen veranderen. „Bij jezelf beginnen helpt heel erg, zeker als je je bewust bent van de materialen die je gebruikt.”

Na de informatieve presentatie was er een zeiltocht over het Marker- en IJsselmeer. Het doel hiervan was om de leerlingen samen te brengen met de natuur. „Ze moeten gaan houden van de natuur om hun gedrag aan te passen”, aldus Stringer.

De leerlingen luisterden aandachtig naar bioloog Titus Rombouts, onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam.

Rombouts vertelde over de geschiedenis van het leven in de meren. Ze hebben veel geleerd van het project en staan meer stil bij de gevolgen van wegwerpplastic. Ze drinken nu bijvoorbeeld allemaal uit hervulbare bekers. Ook zijn ze zich bewuster van de materialen in de kleding die ze dragen.

Wat de leerlingen vooral als leuk benoemden was dat ze zien hoe er in andere landen met het welzijn van de aarde wordt omgegaan.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen