Premium

Jerry Afriyie (Kick Out Zwarte Piet) wil Alkmaar ’zwartepietvrij’

Jerry Afriyie (Kick Out Zwarte Piet) wil Alkmaar ’zwartepietvrij’
De traditionele Alkmaarse Zwarte Piet.
© jjfoto.nl / Jan Jong
Alkmaar

De bekende activist Jerry Afriyie van Kick Out Zwarte Piet wil in Alkmaar de discussie aanzwengelen over de kleur van Sints knechten. Die zijn in Alkmaar traditioneel zwart. Op Facebook roept hij medestanders op zich op bij hem aan te sluiten.

De plannen voor de Sinterklaasintocht van 16 november in Alkmaar liggen al vast. De organisatie houdt, in overleg met de gemeente, vast aan de traditionele piet.

’Woon je in Alkmaar, vind je het ook hoog tijd dat Zwarte Piet wordt vervangen door schoorsteenpiet? Sluit je dan aan bij ’Vrienden van schoorsteenpiet’. Samen gaan we de zwartepietendiscussie in Alkmaar aanzwengelen en ervoor zorgen dat de intocht van Sinterklaas ook bij ons een feest voor alle kinderen wordt’, aldus de oproep van Afriyie.

Onder het bericht een aantal reacties van mensen die zich aanmelden, maar uiteraard laait ook daar weer de zwartepietendiscussie op.

’Niet zaligmakend’

Bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Apeldoorn zijn dit jaar voor het eerst alleen maar roetveegpieten te zien. In Alkmaar niet, zegt Lida Mathot, organisator van de intocht.

„Bij ons zijn ze traditioneel. Wij hebben dit afgestemd met de gemeente. Veel mensen hechten aan de traditie van Zwarte Piet. We hebben al veel veranderingen doorgevoerd, de pieten hebben geen gouden oorringen meer, we hebben ook meisjes- en omapieten. Maar het worden geen roetveegpieten zoals in Apeldoorn. Wat de NOS doet, is voor ons niet zaligmakend. Wij veranderen ook, maar we doen het rustig aan.”

Mathot heeft iets vernomen van het initiatief de Zwarte Piet in Alkmaar ter discussie te stellen. „Maar wij gaan het doen zoals afgesproken met de gemeente. Er zal altijd discussie zijn.”

Volgens haar durven de pieten meer als ze helemaal geschminkt zijn. „Met roetvegen blijf je teveel jezelf, helemaal geschminkt stap je in een andere rol. Dan doe je makkelijker de gekke dingen die bij piet horen.”

Jerry Afriyie is Ghanees en groeide op in Amsterdam Zuid-Oost. Als jongen werd hij uitgescholden voor ’vieze Zwarte Piet’. Hij zwengelde in 2011 de discussie over Zwarte Piet aan. Sindsdien laait die elk jaar weer op en zijn er soms grimmige demonstraties bij de intochten.

Amsterdam ging in 2016 over op roetveegpieten, maar buiten de Randstad heeft piet nog vooral zijn ouderwetse uiterlijk.

Toen het nieuws over de roetveegpieten in Apeldoorn bekend werd twitterde Afriyie: ’Geen Zwarte Piet meer bij landelijke intocht en het Sinterklaasjournaal! Ik huil tranen van vreugde. We gaan door tot NL zwartepietvrij is. Help mee!!!’

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen