Premium

Column Ontmoetingen: Zorgen over bergen afval in de bermen

Column Ontmoetingen: Zorgen over bergen afval in de bermen
Afvalberm.

Op uitnodiging van een bezorgde lezeres volg ik de bijna vijf kilometer lange route van de N516, tussen de bushalte bij de penitentiaire inrichting in Westzaan en het Pontplein Buitenhuizen. En onderweg moet ik goed in de berm kijken, had ze gezegd.

En inderdaad: overal grote stukken weggewaaid plastic, linten met de tekst ’asbest’, stukgescheurde matrassen of kussens en veel klein zwerfafval. ,,Iedereen heeft het over de plasticsoep, hoe erg dat is. En moet je hier kijken: dat plastic waait straks in het Noordzeekanaal en komt via de sluizen in de Noordzee. Dan wordt de berg in de oceanen nog groter”, zei ze met verontrusting in haar stem. Zij en haar vriendin hebben wel meldingen gemaakt bij de gemeente, maar ze ziet nauwelijks verandering. Ze suggereert om gedetineerden vuil te laten prikken.

Bij de bushalte bij Buitenhuizen haalt een passagier zijn schouders op als ik hem vraag of hij als regelmatige busforens die troep aan zich voorbij ziet schuiven. ’Ik let er niet op’, zegt hij en duwt zijn oordopjes weer op hun plek.

Ook Eric Post van De Koffiepost (sinds 1974) rijdt dagelijks twee keer deze weg maar bekent dat het hem ook niet opgevallen is. ’Er is hier volop gewerkt, dus het komt vrijwel zeker van de aannemers vandaan, maar er zijn ook genoeg mensen die zelf wat dumpen.’ De zomerstorm heeft natuurlijk ook veel afval verplaatst. Wel ziet hij in de nabijheid van zijn etablissement vuil, dat niet afkomstig is van zijn toko. Het patatje dat ik bij hem koop zit weliswaar in een plastic bakje, maar dat vindt na consumptie van de Belgische friet zijn weg naar een afvalemmer.

Al pratend vertelt Eric over zijn automatiek die hij vroeger in Zaandam had, waarna hij De Koffiepost van zijn pa overnam, over voetbal, over krantencollega’s die vaak in de Post kwamen babbelen. Op de achtergrond moppert de enige klant die binnen zit (wel eentje die vanaf 1974 klant hier is) over het regionale nieuws. We kunnen erom lachen. Minder blij is Eric met het onderhoud van het groen op het Pontplein. ’Het staat hier wel zeven meter hoog.’ Hij hoopt dat de gemeente snel de snoeischaar in het groen zet. ,,De vorige keer heb ik het zelf gedaan, toen kwam een onderhoudsploeg de volgende dag en hoefden ze vier uur minder te werken.”

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen