Premium

Opinie: Het veranderen van Hilversumse wethouder Jaeger wordt nog een hele kluif

Opinie: Het veranderen van Hilversumse wethouder Jaeger wordt nog een hele kluif
Wethouder Jaeger tijdens het debat.
© foto studio kastermans danielle van coevorden

De eigenwijsheid van de Hilversumse wethouder Wimar Jaeger is zijn kracht, maar zeker ook zijn zwakte. Het is goed dat hij achter zijn woorden en daden blijft staan. Het is echter de vraag of hij daarmee de beloofde veranderingen in zijn bestuursstijl kan doorvoeren. Het debat woendag in de gemeenteraad maakte duidelijk dat hij dat wel wil, maar dat het een behoordelijke kluif gaat worden.

De wethouder staat voor wat hij doet. Hij doet de dingen op zijn manier, en staat daar dan voor de volle honderd procent achter, welke concequenties dat ook heeft. Want waarom zou je sorry zeggen voor iets dat je in jouw ogen niet verkeerd hebt gedaan? Die mening straalde Jaeger uit tijdens het debat over de integriteitskwestie rond zijn persoon. Ja, hij wil best excuses maken voor het feit dat hij een nevenfunctie niet gemeld had. Maar dat instappen toen er paniek uitbrak bij Dutch Media Foundation? Dat zou hij zo weer doen indien nodig.

Jaeger krabbelt niet terug als het lastig wordt. Zo wilde een deel van de raad excuses over zijn uitspraken tegen onderzoeksbureau Bing. Daar liet hij duidelijk weten dat hij de melding van Bianca Verweij (SP) ziet als iets met een ’politieke achtergrond’. Verweij weersprak dat in het debat op emotionele wijze. Maar zijn woorden terugtrekken wilde Jaeger niet. Zelfs niet na langdurig aandringen. „Kan ik wel doen, maar het staat erin. Het was een oprechte uitspraak. Ik heb het wel gezegd.” Later zegt hij wel dat hij het eigenlijk anders had moeten doen. „Ik heb gezegd wat ik er op dat moment van vond. Ik had het beter met haar kunnen bespreken.” Maar inderdaad: weer geen excuses. Dat kost hem bijna zijn baan, maar toegeven doet hij niet.

Later in het debat zegt Jaeger dat de afgelopen maanden een wissel hebben getrokken op zijn leven. Hij zag zichzelf grauwer worden in de spiegel. Zo’n periode wil hij niet meer meemaken. Hij wil zijn wethoudersleven beteren. Hij wil wat vaker ’achterover zitten en kijken of alles wel goed gedaan is. Of de procedures gevolgd zijn en de juiste mensen zijn ingelicht’. Daar moet hij aan gaan werken. De vraag is of hij dat in zijn mars heeft. „Ik weet ook wel dat ik geen procedureman ben”, merkte Jaeger zelf in het debat terecht op.

Dat is het hele eieren eten. Het is niet de eerste keer dat hij in de problemen komt omdat alles op zijn manier moet. Hij kreeg al eerder kritiek uit de raad toen hij uit het niets het Metropole Orkest veel meer subsidie gaf dan afgesproken. Ook voor zijn werk bij Stichting Hilversum Marketing kreeg hij een tik op zijn vingers.

De vraag rijst dus of de hardleerse Jaeger zichzelf echt kan veranderen. Of het hem echt gaat lukken om alles volgens het boekje te doen. Als hem dat niet lukt, volgt over pakweg een paar maanden weer een debat tot diep in de nacht over de gevolgen.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen