Premium

Verhuurders Airbnb voelen zich slachtoffer beleidsdraai Landsmeer

Den Haag/Landsmeer

De eigenaren van een Airbnb-woning aan de Gouwe in Landsmeer vinden dat zij de zwarte Piet kregen toegespeeld in een politiek steekspel rond het ’op de toeristische kaart zetten van Landsmeer’.

Alles leek begin 2018 in kannen en kruiken, toen de familie Van Riel-Klaasen een vergunning kreeg voor een verblijfsaccommodatie met zeven slaapplaatsen. Nadat de buurt protesteerde trokken B&W de vergunning in. Ook de rechtbank in Haarlem stemde in met de intrekking van de vergunning.

Daarop stapten de eigenaars naar de Raad van State. Zij vinden dat ze recht hebben op de vergunning. Zij wezen er gisteren op dat die door Richard Quakernaat als enige aanwezige wethouder werd verleend. Nadat er vragen uit de gemeenteraad kwamen heeft het voltallige college de vergunning ingetrokken.

Volgens de gemeentewoordvoerder is van een toezegging dat de eigenaars recht op een Airbnb-vergunning hadden geen sprake. Want als een vergunning in strijd is met gemeentelijk beleid of regelgeving dan kan een verleende vergunning altijd worden ingetrokken. ,,Bovendien zijn er anderen die bezwaar tegen verleende vergunningen mogen aantekenen. En dan is de uitkomst nooit zeker’’, merkte ook rechter en staatsraad Henny Troostwijk op.

Toch vinden de eigenaars dat zij de kop van jut zijn in een politiek steekspel. ,,De wethouder had ons eerder verteld dat onze Airbnb-woning prima in het beleid van Amsterdam, Noord-Holland en de omliggende gemeentes paste om de toeristische druk op Amsterdam te verminderen.’’ Nu zei de gemeentewoordvoerder dat de gemeente geen woningen aan de woningvoorraad wil onttrekken. ,,Want als er steeds meer woningen in een straat Airbnb’s worden verandert het karakter van de straat.’’

Uitspraak binnen enkele weken.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen