Premium

Steeds meer buitenlanders werken in West-Fries zaad

Steeds meer buitenlanders werken in West-Fries zaad
Steeds meer nationaliteiten bevolken de kassen van West-Friese zaadbedrijven.
© Foto Seed Valley / Jasper Lensselink
Enkhuizen

Het personeel dat werkzaam is in de zaadverdelingsbedrijven en zaadtechnologiebedrijven in West-Friesland komt uit steeds meer landen. ,,Ons personeel bestaat nu al uit zeventig verschillende nationaliteiten en dit neemt nog steeds toe’’, vertelt Carolien Wagenaar van het samenwerkingsverband Seed Valley.

Omdat de zaadbedrijven problemen kregen om voldoende medewerkers te vinden, startten zij tien jaar geleden Seed Valley om samen het werken aan het groente- en bloemenzaad te promoten. Nu al werken in deze sector in Noord-Holland ruim 2500 mensen. Dit groeit volgens een peiling onder de bedrijven de komende jaren met zes procent per jaar. De bedrijven nemen de laatste jaren samen wereldwijd 300 nieuwe mensen per jaar aan. Niet alleen omdat het werk toeneemt, maar ook om vertrekkend personeel te vervangen.

De komende twee jaar zijn 350 nieuwe mensen per jaar nodig. Het gaat om 155 mensen in West-Friesland, 35 mensen elders in Nederland en 160 nieuwe krachten in Europa en de rest van de wereld. De zaadbedrijven zijn van hieruit immers actief in 35 verschillende landen.

Blijvende uitdaging

,,Het blijft een uitdaging om de mensen te vinden’’, stelt Wagenaar. ,,Er is nog steeds een grote behoefte aan goed geschoold mbo-personeel. Dat komt veelal uit onze eigen regio. De hbo- en universitair geschoolde mensen komen uit heel Nederland en ver daarbuiten.’’

Zij werken onder meer aan onderzoek en veredelen van zaden om de rassen een hogere opbrengst te geven, resistenter tegen ziektes te maken en lekkerder te laten smaken. ,,De komende jaren willen we onze kennis over duurzaamheid meer delen met de buitenwacht’’, vertelt Wagenaar. ,,We merken dat studenten geen idee hebben wat zich op dit gebied allemaal bij onze bedrijven afspeelt.’’ Ook wil Seed Valley zorgen voor contacten tussen de grote bestaande zaadbedrijven en kleine startende ondernemers.

Intussen groeide de gezamenlijke omzet van de zaadbedrijven van Seed Valley, waaronder Enza in Enkhuizen en Bejo in Warmenhuizen, de afgelopen tien jaar jaarlijks met zeven procent. De bedrijven verwachten dat hun groei de komende jaren op vijf procent per jaar uitkomt. De groei vlakt dus wel iets af. Wagenaar: ,,Dat komt grotendeels doordat de markt waarin zij hun zaad wereldwijd afzetten al door hen wordt voorzien.’’

Bedrijven van Seed Valley houden van 23 tot 28 september open dagen, waar vakgenoten uit de hele wereld kennismaken met nieuwe rassen en plantveredelingstechnieken.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen