Premium

Tata start met inrichting van schroothoop van acht voetbalvelden groot; Wijk aan Zee bezorgd over lawaai en roestwolken

Tata start met inrichting van schroothoop van acht voetbalvelden groot; Wijk aan Zee bezorgd over lawaai en roestwolken
’Schrootcatering 2’, op zo’n 900 meter van Wijk aan Zee, levert het dorp zowel lawaai als roestwolken op. De nieuwe plek komt 300 meter dichterbij het dorp dan de oude.
© foto dirk-jan prins
Wijk aan Zee

Op maandag 30 september begint Tata Steel met de inrichting van een enorm ’schrotpark’. Dat is een plek aan de Bosweg op het industrieterrein, waar op een oppervlakte zo groot als acht voetbalvelden oud ijzer wordt gestort en verwerkt.

Deze plek ligt zo’n 600 meter van de dichtstbijzijnde woningen in Wijk aan Zee. Inwoners van het dorp zijn bezorgd. Zij lagen onlangs nachtenlang wakker van schrootlawaai. Nu maken ze zich nog meer zorgen. Want dat lawaai kwam toen van een schrootopslag die nog driehonderd meter verderop lag. Tata Steel heeft echter geluidsberekeningen laten maken waaruit blijkt dat de geluidsbelasting voor het dorp door de nieuwe schrootopslag nauwelijks zal toenemen.

Op die geluidsberekeningen is de vergunning voor de nieuwe schrootopslag gebaseerd. De bestaande opslag meet drie voetbalvelden, de nieuwe acht. De bestaande opslag wordt onderdeel van de nieuwe. Het bevat oud ijzer dat voornamelijk overdag en ’s avonds door vrachtwagens wordt gestort, met kranen wordt opgepakt, in containers gegooid, geperst, geplet, geknipt, op stapels gelegd en ’s nachts wordt vervoerd naar de Oxystaalfabriek. Omdat er straks niet meer tot een meter of tien hoog wordt opgeslagen, maar lager over een grotere oppervlakte, verwacht Tata de geluidhinder binnen de normen te houden.

Ook in de Velserkom verdwijnen enkele schrootactiviteiten. Het schroot wordt daar met schepen aangevoerd, maar er wordt minder opgeslagen. Veel ijzer gaat direct naar het nieuwe schrootpark.

Het oude ijzer wordt ingezet bij het staalproductieproces. Jaarlijks gaat er bij Tata Steel volgens opgave van de fabriek 2,4 miljoen ton schroot om bij een maximale productie van 8 miljoen ton staal. Dat is momenteel overigens minder, maar de vergunning geeft daar wel ruimte voor.

De schrootopslag leidt mogelijk niet alleen tot lawaaioverlast, maar ook tot schade aan auto’s en huizen. Dat vermoeden leeft bij een aantal inwoners van het dorp. De afgelopen drie weken hebben zes mensen geklaagd over ’roestpitten’ die op hun autolak en op huizen waren neergeslagen door emissies van Tata Steel. Tata heeft monsters genomen. Een onderzoek hiernaar door de afdeling onderzoek van Tata Steel neemt nog een aantal dagen in beslag, zo meldt een woordvoerster.

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen