Kleinere huizen, wonen op vakantieparken en al op je 16e op de wachtlijst van de woningstichting: CDA Schagen wil creatieve aanpak om jeugd aan huis te helpen

Nieuwbouw in Schagen. Voor de jeugd zijn de nieuwbouwhuizen vaak onbereikbaar.
© foto hans van weel
Schagen

Het gemeentebestuur van Schagen moet de bouw van kleine flexibele woningen stimuleren, om zo de kansen van jongeren op de woningmarkt.

Dat vindt de fractie van het CDA in de gemeenteraad. De partij dient tijdens de eerstvolgende raadsvergadering een motie in om dit te verwezenlijken. Het CDA wil ook dat jongeren de mogelijkheid krijgen om zich al met 16 jaar in te schrijven voor een woning in hun eigen gemeente, nu is dat 18 jaar. Daarnaast moet er een zelfbewoningsplicht komen bij nieuwbouwwoningen, vindt het CDA. Dit zou beleggers buitenspel zetten. De gemeente moet onderzoeken of er meer permanente bewoning toegestaan kan worden op recreatieparken, stelt de fractie.

Het CDA heeft als motto: ’laat jongeren in Schagen wonen’. De partij signaleert dat de stijgende prijzen het voor jongeren en alleenstaanden vaak onmogelijk maken om in hun eigen woonplaats een woning te kopen. De gemeente moet hier iets aan doen, vindt de partij. ,,Het CDA kiest liever niet voor verplichtingen en ook permanente bewoning in reactieparken ligt gevoelig. Dat we het nu toch overwegen geeft aan hoe hoog de nood is bij jongeren en alleenstaanden’’, stelt CDA-raadslid

Bram Broersen. ,,Een betaalbare woning wordt steeds minder bereikbaar, eigenlijk onbereikbaar, voor jongeren maar ook voor alleenstaanden en mensen met een kleine portemonnee. Wij verwachten hiermee niet de crisis op de woningmarkt op te lossen maar willen met slimmigheden en onorthodoxe maatregelen de problemen verlichten”.

Tim Bosch is voorzitter van de lokale jongerenorganisatie van het CDA. ,,Door de krapte op de woningmarkt heb ik een slecht uitzicht op een toekomst in Schagen, waar ik graag zou willen blijven wonen. Ik hoop daarom dat deze motie een goed signaal geeft.”

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.