Premium

Heerhugowaard zet meer handhavers in: door uitbreiding kunnen buitengewone opsporingsambtenaren voortaan als duo’s op pad

Heerhugowaard zet meer handhavers in: door uitbreiding kunnen buitengewone opsporingsambtenaren voortaan als duo’s op pad
Meer boa’s moet in Heerhugowaard leiden tot sneller optreden tegen overlastgevende situaties.
© Archieffoto
Heerhugowaard

Het ’legertje’ met handhavers in Heerhugowaard wordt in 2020 uitgebreid, zodat deze boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) voortaan als duo’s door de gemeente op pad kunnen.

Burgemeester en wethouders willen 125.000 euro uittrekken om het handhaversteam met 2,5 naar 8,5 voltijdsbanen uit te breiden.

Het college zal de gemeenteraad binnenkort via een voorstel om groen licht voor dit plan vragen.

Overlast

Volgens burgemeester Bert Blase, portefeuillehouder veiligheid, kunnen boa’s door de extra inzet ’adequater reageren op overlastgevende situaties’ en consequenter hun werkzaamheden uitvoeren.

Doordat het takenpakket van de handhavers de laatste jaren intensiever is geworden, is uitbreiding noodzakelijk.

Klachten

De capaciteit in Heerhugowaard blijkt al tien jaar onveranderd, terwijl via meldingen en klachten van inwoners en bedrijven steeds meer werk op de boa’s afkomt.

De verwachting is deze straks sneller kunnen worden opgepakt en opgelost, onder meer doordat het handhavingsteam ook in de avonduren en weekenden inzetbaar wordt.

’Hotspots’

Bovendien vergroot uitbreiding van het boa-team de zichtbaarheid op straat en kunnen frequenter ’hotspots’ van overlast en ergernissen worden bezocht.

De grotere capaciteit biedt verder meer mogelijkheden in de dagelijkse praktijk voor nazorg en hercontroles bij eenmaal geconstateerde overtredingen.

Boetes

Boa’s controleren of gemeentelijke regels worden nageleefd; zij zijn toezichthouders.

Gebeurt dat niet, dan mogen zij handhavend optreden, onder meer door waarschuwingen of boetes uit te delen.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen