Premium

Uiteenlopende suggesties voor nieuwe naam Hilversumse C&A-plein: Palomino- of Doetsplein?

Uiteenlopende suggesties voor nieuwe naam Hilversumse C&A-plein: Palomino- of Doetsplein?
Het plein vanuit de lucht.
© Cyclomedia
Hilversum

Meer dan honderd suggesties kwamen binnen op de oproep een nieuwe naam te bedenken voor het C&A-plein in Hilversum. Toch waren er een paar die door meerdere Hilversummers werd ingestuurd. Wordt het plein straks vernoemd naar Sigurd Cochius, Palomino of Doets?

De huidige naam van het pleintje bij de Kerkstraat en Schoutenstraat is geen echte naam, liet de gemeente Hilversum al eerder weten. Het wordt in de volksmond C&A-plein genoemd, maar dat is niet officieel. De bedrijven aldaar liggen aan de Kerkstraat.

Iedereen weet waar het C&A-plein ligt, maar nu de winkel zelf vertrokken is naar het voormalige V&D-pand is de naam toch een beetje raar. Vandaar dat onze lezers de mogelijkheid kregen om een naamsuggestie te doen. Dat werd massaal gedaan, via de mail kwamen 41 reacties binnen. Op Facebook stopte de teller pas bij 83 suggesties.

Palomino

Veelgenoemde optie is het Palomino-plein. Het paard verhuist niet met C&A mee naar de nieuwe locatie, tot verbazing van velen. ’Bij velen is er blijkbaar een emotionele band met het hobbelpaardje en de herinnering is nog vers’, is de motivatie van Jaap Groeneveld.

Ben Ekeler ziet Dudokplein als een goede nieuwe naam. ’Het C&A-pand is ontworpen door Dudok, Dudokplein zou dus aannemelijk zijn. Maar er is al een Dudokpark en de vraag is of dat verwarring zou kunnen stichten.’ Er zijn veel meer Hilversummer die vinden dat het plein naar de architect genoemd moet worden.

Cochius

Er is echter ook een grote groep die vindt dat Sigurd Cochius het plaatsje naar zich vernoemd moet krijgen. Cochius was een markant figuur in het Hilversumse straatbeeld. Vooral op Facebook krijgt deze suggestie veel bijval. Maarten Reinboud vindt het een goed idee om de plek te hernoemen naar de straatmuzikant.

’Cochius leeft in veler herinneringen voort en was indertijd erg vaak daar aanwezig’. Ook wethouder Wimar Jaeger en schaker Max Eeuwe – ’er staan immers schaakborden op het plein’ – verdienen volgens lezers een ’eigen’ brink.

Opvallend genoeg is er niemand die aangeeft dat het plein gewoon de naam moet krijgen naar de nieuwe huurder van het C&A-pand. Wel worden er suggesties gedaan om de brink te vernoemen naar ondernemers die nu al aan het plein zitten.

Zo komt de optie Van Drimmelenplein een paar keer binnen. En ook het Hoviusplein en het daarmee te maken Bloemenplein (in meerdere vormen) worden als suggesties gemaild. Daarnaast zijn er Hilversummers die vinden dat de naam gewoon zo moet blijven.

Bianca Jansen: ’Waarom zou je een andere naam willen? De kleine spoorbomen zijn ook zo blijven heten, ondanks dat de grote spoorbomen al lang weg zijn. Net als het Den Uyl-plein, terwijl dit ook al geen rotonde meer is. De volksmond is hier best volhardend’, meent zij. Lenie Risselada stelt voor om er gewoon ’oud’ voor te zetten. ’Waarom niet Oud C&A-plein? Dat komt in wel meer straatnamen voor.’

Erfgooiers

Hans Gorissen ziet toekomst in het Erfgooierspleintje. ’Omdat er een beeldje staat van een Erfgooier. En dan hebben we toch weer een Erfgooiersplein. Het oude (nu Den Uylplein) heeft ook niet in stratenboeken gestaan, maar iedereen wist het te vinden.’

De grootste groep Hilversummers die reageerde op onze oproep heeft echter een andere historische naam in gedachte. Het C&A-plein heeft meer dan 150 jaar geleden wel een officiële naam gehad, zo blijkt uit het Hilversumse straatnamenboek. In de 19de eeuw werd het ’Brink van Doets’ genoemd, naar Pieter Doets, een Hilversums raadslid met een grutterij aan de Kerkstraat 75.

In 1880 werd de grutterij opgeheven waarna de naam van de brink ook langzamerhand uit de boeken verdween. Dat moet nu worden teruggedraaid volgens veel lezers. Anouk Tromper-Doets heeft daar een speciale reden voor. ’Ik ben getrouwd met Dirk Doets en in onze familie noemen we dit plein altijd al het Doets-plein. Leuk toch, een ’eigen’ plein?’

Joost van Gilse vindt het goed, al heeft hij nog een optie. ’Koornbrink, als verwijzing naar de Koornstraat die vroeger liep tussen de panden van Tui en Rabobank.’

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen