Premium

Patrick Schooneman (Zouaven): ’Ik wil het vertrouwen van de trainer belonen’

Patrick Schooneman (Zouaven): ’Ik wil het vertrouwen van de trainer belonen’
Patrick Schooneman van Zouaven Sport Voetbal
Grootebroek

Hij maakte het kampioensjaar van heel dichtbij mee. Week in week uit nam keeper Patrick Schooneman plaats op de bank, om toe te zien hoe zijn ploeggenoten zich naar de titel vochten. Dit seizoen ziet het er echter heel anders uit voor de sluitpost. Want nu Aron van Loon is vertrokken, is Schooneman de man die het doel moet schoonhouden bij De Zouaven.

De afgelopen drie seizoenen zat er voor Schoonenman niets anders op dan genoegen nemen met een rol als reservedoelman. De keeper uit Bovenkarspel, die na een kort uitstapje naar Hollandia terugkeerde bij Zouaven, maakte de laatste jaren dan ook vooral zijn minuten in het tweede. „Ik heb wel een aantal wedstrijden in het eerste gespeeld. Dat waren wat duels in de beker en ik stond onder de lat als Aron geblesseerd was. Ik heb alleen nooit een serie wedstrijden achter elkaar in het eerste gekeept.” Logischerwijs ambieert Schooneman dan ook meer speelminuten in de hoofdmacht.

Toekomst

„Afgelopen seizoen heb ik wel even nagedacht over mijn toekomst. Ik ben nu 22, ben het niveau van het tweede elftal ontgroeid en wil kijken waar mijn plafond ligt. Alleen toen ik in de winter hoorde dat Aron zou vertrekken, hoefde ik niet langer na te denken. Zeker omdat onze trainer al heel snel het vertrouwen in mij uitsprak.” En dat laatste zie je lang niet overal. Als een eerste doelman vertrekt bij een ploeg die op hoog niveau speelt, wordt er al snel bij andere clubs op keeperstalent gejaagd. De Zouaven-trainer Johan Rutz vond dit niet nodig.

„Johan zei direct dat hij veel vertrouwen in mij had en dat ik klaar was om de stap naar het eerste te maken. Er is ook niet gezocht naar een andere keeper. Ja, dat heeft mij echt een boost gegeven. En nu hoop ik het vertrouwen van de trainer te belonen.”

Invloed

„Natuurlijk, alles is nu anders voor mij. De afgelopen jaren beleefde ik de wedstrijdspanning van het eerste op de bank. Nu heb ik invloed op de uitslag.” Ook de wedstrijdvoorbereiding is heel verschillend. „Het is niet zo dat ik vanavond al om tien uur in bed lig. Maar ik ga het ook echt niet laat maken. Dat hoort er nu bij. Ik moet echt negentig minuten scherp zijn. Bij het tweede was dat toch net wat anders. Wat dat betreft moet ik op mentaal gebied een stap maken”, aldus Schooneman, die zich vooral tijdens het bekertoernooi heeft klaargestoomd voor de seizoensouverture. „Het voordeel is dat ik ook altijd heb meegetraind met het eerste. Ik weet wat de verdedigers kunnen en weet wat de afspraken zijn. De voorbereiding was in ieder geval goed, al verwacht ik morgen veel meer tegenstand. Daar zijn we ook wel aan toe. En nee, ik hoef me echt niet te onderscheiden met veel reddingen. Het belangrijkste is dat we punten pakken.”

Seizoensopening

Morgen opent Zouaven de competitie in de eerste klasse, met een thuiswedstrijd tegen SVA Papendorp. „Ik denk dat wij kunnen uitgroeien tot een ’steady’ middenmotor. We hebben in ieder geval kwaliteit en een ontzettend hechte groep. Ja, het echte werk mag van mij nu wel beginnen.”

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Meest gelezen