Ten Hag: Ajax moet normaal doen bij PSV

Erik ten Hag.
© AFP
AMSTERDAM

Ajax moet normaal doen in het topduel met PSV, zondag in Eindhoven. Dat zei althans Erik ten Hag. "Daarmee bedoel ik dat we moeten doen waar we goed in zijn", lichtte de coach van Ajax toe.

"Ons eigen spel spelen, aanvallen. Dat we vorig seizoen daar met 3-0 verloren zegt me niets. Ajax heeft wel vaker in Eindhoven verloren. Dat kunnen we doorbreken door uit te gaan van eigen kracht."

Aan het aanpassen van de tactiek, naar aanleiding van het duel van vorig jaar, heeft Ten Hag geen seconde gedacht.

"We willen aanvallen in Eindhoven. Dat doen we ook tegen Madrid, Juventus en Lille. Het is een aansprekende wedstrijd, maar we spelen ongeveer om de drie dagen een aansprekende wedstrijd. Uiteraard worden we herinnerd aan die nederlaag daar, vorig seizoen. Maar wij werden kampioen, spelen Champions League en versloegen PSV in de Johan Cruijff Schaal. Tja."

Mogelijk behoort Donny van de Beek weer tot de selectie.

Ten Hag: "Hij heeft de groepstraining woensdag hervat. We gaan zijn activiteiten van de laatste dagen evalueren. Misschien dat hij mee kan. Maar ik ben niet bereid risico's met hem te nemen. Natuurlijk, PSV is een belangrijke wedstrijd. Er volgen echter nog veel meer belangrijke duels voor ons."

De coach zei verder dat Hakim Ziyech, de afgelopen dagen licht aangeslagen, geen blessure heeft. "Alleen moeten we oppassen dat het geen blessure wordt." Volgens Ten Hag heeft hij nog aan niemand verteld hoe de opstelling er gaat uitzien.

Coach Mark van Bommel van PSV heeft goede hoop dat Érick Gutiérrez zondag tegen Ajax weer deel uitmaakt van de selectie van PSV. De Mexicaanse middenvelder ontbrak de laatste wedstrijden wegens een breukje in zijn rechterhand. Jorrit Hendrix verving hem. Van Bommel beslist zaterdag of Gutiérrez bij de groep zit.

Ibrahim Afellay is dicht bij zijn rentree. De aanvoerder, die deze zomer terugkeerde in Eindhoven, deed donderdag in Engeland 90 minuten lang mee in een wedstrijd van Jong PSV. "Het is goed dat hij weer went aan speelminuten. Hij is nog niet zo ver dat hij minuten bij ons kan maken", aldus Van Bommel. "Het zou wel kunnen dat hij zondag voor het eerst deel uitmaakt van de selectie. Als ik iemand op de bank heb zitten, moet hij ook in kunnen vallen."

Van Bommel zelf genoot als speler altijd van de confrontaties met de Amsterdammers. "Ik heb geen hekel aan Ajax. Het is een rivaal, een vijand. Zonder dat je oorlog voert", zei hij vrijdag.

PSV raakte deze zomer met Angeliño, Luuk de Jong en Hirving Lozano drie belangrijke basisspelers kwijt. Ajax zag onder anderen Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt en Lasse Schöne vertrekken. "Dat is moeilijk te zeggen, dat kan je niet vergelijken", zei Van Bommel op de vraag of het verschil in kwaliteit tussen beide selecties groter of kleiner is geworden. "Ajax is favoriet. Maar niet elk jaar wordt de favoriet kampioen. Tenminste, die garantie heb je niet."

Meer nieuws uit Ajax

Meest gelezen