Premium

Beverwijkse voetbalvereniging Jong Hercules ook echt een jonge club: het ’lelijk eendje’ van sportpark Adrichem zit weer in de lift

Beverwijkse voetbalvereniging Jong Hercules ook echt een jonge club: het ’lelijk eendje’ van sportpark Adrichem zit weer in de lift
Bestuursleden Ferry van Wezop en Justin de Vries op het nieuwe kunstgrasveld van Jong Hercules.
© Foto Ron Pichel
Beverwijk

Jong Hercules was een tijdje het lelijk eendje van sportpark Adrichem. Maar de zaterdagclub zit weer in de lift. Voor dit seizoen sloten verschillende elftallen zich aan bij de vereniging en sinds kort worden de wedstrijden gespeeld op een splinternieuw kunstgrasveld. En Jong Hercules doet het allemaal alleen, na het afketsen van de fusiegesprekken met SV Beverwijk. „Het volgende doel is het opknappen van ons clubgebouw”, vertelt voorzitter Justin de Vries.

Jong Hercules is echt een jonge voetbalclub, want het bestuur bestaat grotendeels uit twintigers. De Vries is 27, net als secretaris Ferry van Wezop. Daarnaast is vicevoorzitter en jeugdcoördinator vicevoorzitter Michel Does 28 en evenementenorganisator Arnoud Hondema 26. Het bestuur wordt gecomplementeerd met penningmeester Hans Hogedoorn (53), wedstrijdsecretaris Rita Munnik (58) en algemeen bestuursleden Willem Stil (67) en Theo Surig (64).

Fusiegesprekken

De fusiegesprekken met SV Beverwijk waren vergevorderd, maar toch trok het bestuur van Jong Hercules de stekker eruit, tot verrassing van de buren. „We wilden graag fuseren op basis van gelijkwaardigheid, maar daar was geen sprake meer van. Wij hebben veel meer teams en leden dan Beverwijk”, vertelt De Vries in het thuishonk van Jong Hercules, dat meer doet denken aan een ouderwets bruin café, dan aan een cleane sportkantine. „Dat is ook wat onze leden juist leuk vinden, want bij Jong Hercules draait het om de gezelligheid. Natuurlijk zijn de prestaties ook van belang, maar de selectie is bij ons niet belangrijker dan elk ander team.”

Toch zijn De Vries en Van Wezop blij met Robert Schram als trainer van het eerste. „Ook een jonge jongen. Voor dit seizoen heeft hij verschillende spelers met selectie-ervaring naar Jong Hercules gehaald, zodat er wat meer routine in de groep zit.”

Maar het clubhuis kan wel een opknapbeurt gebruiken, vooral de kleedkamers en douches. „Hoe we dat gaan aanpakken gaan we komend seizoen bekijken. De prioriteit lag nu bij het kunstgrasveld, de omheining en het terras.”

De twee voetballen zelf ook nog, in het vierde. Ze mochten hun kunsten al vertonen op het nieuwe hoofdveld, dat volgende week zaterdag officieel wordt geopend. Van Wezop. „Ik heb kunstgrasschoenen, vandaar dat ik zo goed speelde”, zegt hij lachend. „Ik ben hier in een vriendenteam komen voetballen en omdat ik marketing en communicatie doe bij BUKO, ben ik gevraagd door Justin om in het bestuur te komen.” Ook De Vries is als lagere senior bij Jong Hercules gaan voetballen. „Ik heb altijd in de jeugd bij ADO’20 gespeeld, dat is toch een hele andere club dan dit, veel massaler. Ik vond het leuk om een bestuurlijke functie te hebben, dus ik ben begonnen als algemeen bestuurslid en ben een paar jaar geleden voorzitter geworden.” Overigens zijn De Vries - als operationeel manager - en Van Wezop ook collega’s bij BUKO. Van Wezop: „Daarvoor heb ik Justin weer gevraagd.”

De Vries en Van Wezop gaan met de rest van het bestuur proberen om Jong Hercules verder te laten groeien. De Vries: „Ons doel is in ieder geval nog een extra G-elftal. Maar we moeten ook niet te groot worden, de kleinschaligheid past juist bij de vereniging. Iedereen kent elkaar en de spelers kunnen het bestuur makkelijk aanspreken. Wij drinken ook een biertje in de kantine.” Een plek overigens waar de tijd niet helemaal heeft stilgestaan; er kan inmiddels gepind worden, in de frituur glijdt ook wel eens een vegetarische snack en in de koelkast staan de favoriete speciaalbiertjes van de voetballers.

Meer nieuws uit Sport Kennemerland

Meest gelezen