Premium

Taghi overwoog wraakactie met anti-tankwapen na liquidatie spyshopmedewerker Ronald Bakker uit Huizen

Taghi overwoog wraakactie met anti-tankwapen na liquidatie spyshopmedewerker Ronald Bakker uit Huizen
Onderzoek na liquidatie Ronald Bakker uit Huizen.
© Archieffoto Studio Kastermans
Huizen

De voortvluchtige gangster Ridouan Taghi wilde in 2015 een aanval met een anti-tankwapen uitvoeren op een spyshop in Nieuwegein met daarin enkele medewerkers.

De meervoudig moordverdachte wilde dit doen omdat hij het bedrijf betichtte van samenwerking met politie en justitie. De geplande geweldsuitspatting met een bazooka zou beslist meerdere slachtoffers veroorzaken en dat mocht van Taghi.

Dat staat uitvoerig beschreven in vertrouwelijke recherchestukken uit het liquidatieproces Marengo. De groep Taghi zou de aanval met een of meer bazooka’s uitvoeren na de liquidatie van spyshopmedewerker Ronald Bakker (59) uit Huizen.

Dat laatste onderdeel van de wraakexpeditie is, in tegenstelling tot de raketaanval, wel uitgevoerd. De volkomen onschuldige werknemer Bakker werd op 9 september 2015 geliquideerd in Huizen. Het is een van de vijf uitgevoerde afrekeningen uit het liquidatieonderzoek Marengo.

Dinsdag wordt dit proces voortgezet. Dit gebeurt onder hoogspanning door de moord op Derk Wiersum, de advocaat van kroongetuige Nabil B.

Beloningen

De liquidatie van de advocaat, woensdagmorgen in Amsterdam, is voor de fracties van CDA, PvdA en 50Plus in de Tweede Kamer aanleiding om te pleiten voor het verhogen van de beloningen voor het aanleveren van een gouden tip.

Voor de opsporing van Taghi is een beloning van 100.000 euro uitgeloofd, een voor Nederlandse begrippen uitzonderlijk hoog bedrag. Volgens onder anderen Tweede Kamerlid Chris van Dam (CDA) is dat nog veel te weinig. Attje Kuiken van de PvdA denkt dat er aan bedragen in de orde van een miljoen moet worden gedacht.

Lees ook: Wraak daar gaat het om

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen