Premium

Verdeeld stemmen op moties bij debat is ’iedereen de ruimte geven’: ’Geen problemen bij Hart voor Hilversum

Verdeeld stemmen op moties bij debat is ’iedereen de ruimte geven’: ’Geen problemen bij Hart voor Hilversum
Hilversum

De raadsleden van Hart voor Hilversum (HvH) waren in de nacht van woensdag op donderdag allesbehalve eensgezind tijdens het debat over het onderzoeksrapport van Bing naar de integriteit van wethouder Wimar Jaeger (economie, media). Bij liefst vijf moties stemde HvH verdeeld. Toch is er volgens fractievoorzitter Jan Slingerland niets aan de hand.

Het opvallendste minderheidsstandpunt was dat van Ria de Jong. Toen er hoofdelijk gestemd werd over de motie van wantrouwen aan het adres van Jaeger klonk er uit haar mond een ’voor’. De zes andere HvH-raadsleden stemden tegen. Bij nog vier moties - in totaal dus bij vijf van de elf - stemde de HvH-fractie verdeeld.

Eigen motie

Zo kreeg de motie van treurnis zes stemmen voor en één tegen. De rest van de coalitie waar Hart voor Hilversum onderdeel van is, stemde tegen. Een motie van beterschap kreeg één HvH-raadslid mee. De rest stemde net als de rest van de coalitie tegen. Opvallend genoeg kreeg de motie ’Lessen voor de toekomst’, over welke stappen er gemaakt moeten worden met nevenfuncties en subsidies, alleen van HvH een stem tegen.

Ook opmerkelijk was de bijdrage van HvH’er Michiel Eerenberg. Hij diende een motie in namens zichzelf, niet namens de fractie. Opnieuw stemde HvH dan ook verdeeld. Vier van zijn partijgenoten stemden voor zijn ’Bouwen aan vertrouwen’, twee volgden de coalitiegenoten en waren tegen.

„De motie werd niet als partij ingediend omdat sommige leden het er niet mee eens waren”, legt fractievoorzitter Slingerland uit. Maar is het dan niet vreemd om de motie alsnog in te dienen? „Nee hoor, bij ons krijg iedereen de ruimte. Hart voor Hilversum is een eenheid in verscheidenheid.”

Tijdens het debat voerden liefst drie HvH’ers het woord. Behalve Eerenberg die zijn eigen motie mocht toelichten en Slingerland, verscheen ook Regie Redmeijer achter een microfoon voor een eigen stemverklaring. Volgens Slingerland staan de neuzen in de partij nog wel dezelfde kant op, hoewel de meningen soms uiteen lopen. „Iedereen mag bij ons zijn zegje doen, het kost soms wat kracht om alles bij elkaar te brengen, maar dat heb ik er graag voor over.”

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen