Premium

Elke dag gevaarlijke situaties op Zuideinde in Oostzaan

Elke dag gevaarlijke situaties op Zuideinde in Oostzaan
Dagelijkse drukte op de kruising Zuideinde-Kerkstraat in Oostzaan.
© Foto Pascal Fielmich
Oostzaan

De verkeersveiligheid op het Zuideinde in Oostzaan is in het geding. Op Facebook staan verschillende verhalen over ongelukken en bijna-ongelukken als gevolg van roekeloos rijgedrag en de wegafsluiting. Wethouder Rosemarijn Dral roept verkeersdeelnemers op ’rekening met elkaar te houden’.

Sabina Kesselaar-Beenen is blij dat haar zoon er met enkele schaafwonden en een kapot achterlicht vanaf is gekomen. „Hij maakt het goed ondanks de val van zijn fiets’’, zegt zij. Maar ook: het had veel erger kunnen aflopen. Hij werd aangereden door een auto toen hij afsloeg.

Het Zuideinde is al sinds het voorjaar op de schop. De riolering wordt vernieuwd en de weg opnieuw ingericht. Daarvoor wordt een weghelft afgesloten en geldt eenrichtingsverkeer voor auto’s. Fietsers kunnen van beide kanten het dorp inrijden, maar de weg is in de praktijk vaak niet breed genoeg.

Meldingen over aanvaringen tussen fietsers en auto’s nemen toe. Behalve ’te krap’ houden veel automobilisten zich niet aan de maximumsnelheid van 30 kilometer. Fietsers vragen zich af of dát zelfs niet te hoog is.

Gevaarlijk wordt het als een fietser moet uitwijken voor een uitstekende bouwmachine of -kraan en een auto snelt langs. Fietsers kunnen dan geen kant op.

Overdag worden verkeersregelaars ingezet: bij de kruising op het Zuideinde en bij het zebrapad bij De Kolk. Daar houden zij auto’s tegen die het inrijverbod negeren. Alleen, buiten werktijden komen automobilisten daar ongestraft mee weg.

Corina Bestebreur vindt dat er ook ’s avonds gehandhaafd moet worden op het Zuideinde. ,,Net rijdt mijn zoon twee tegenliggers tegemoet die maling hebben aan die borden.”

Woensdagochtend was het ook weer raak. Een ambulance moest op de kruising op het Zuideinde na een ongeval een vrouw behandelen.

Gemeente Oostzaan zegt ’alles geprobeerd te hebben’, waaronder verschillende waarschuwingsborden om auto’s te wijzen op fietsers die uit twee richtingen komen. Ook staan er borden met de tekst ’Mijn vader werkt hier’.

„De gemeente Oostzaan en de aannemers doen er alles aan om de veiligheid te waarborgen tijdens de herinrichting van het Zuideinde. Maar verkeersdeelnemers moeten ook rekening houden met elkaar”, reageert wethouder Rosemarijn Dral.

„Voor hun eigen veiligheid kunnen fietsers beter de parallelwegen nemen. Auto’s moeten echt langzamer rijden en geen fietsers inhalen als er weinig ruimte is.’’

Volgens Oostzaners is het ’goed bedoeld, maar het helpt niet’. ,,De politie moet vaker handhaven’’, staat op Facebook.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen