Geen Bibob-onderzoek voor kunststichting In den Beginne uit Hoorn

Hoorn

De gemeente Hoorn zal de Wet Bibob niet inzetten om het doen en laten van de kunststichting In den Beginne en een onbekende gulle gever te toetsen. Dat blijkt uit de beantwoording van vragen die drie raadsfracties hadden ingediend over een kunstwerk dat In den Beginne in de vijver aan de Binnenluiendijk en Karperkuil wil plaatsen.

De Realistische Partij, Fractie Tonnaer en Sociaal Hoorn willen opheldering over de mogelijke plaatsing van drie felrode reuzedobbers van 3,5 meter hoog.

Het idee stuit bij omwonenden op verzet, vooral ook door de toon die de anonieme schenker aan heeft geslagen. ,,Hij of zij wil afdwingen dat het kunstwerk alleen op een bepaalde locatie geplaatst mag worden en andere plekken zijn niet bespreekbaar’’, zo schrijven de politieke partijen.

Volgens het college valt dat wel mee. ,,Wij zijn van mening dat als iemand een kunstwerk wil schenken, de schenker het recht heeft om daar voorwaarden aan te verbinden. Er is een substantieel bedrag mee gemoeid. Van afdwingen is geen sprake omdat de normale procedure zal worden doorlopen. De gever neemt het risico dat plaatsing op deze plek niet door kan gaan.’’

De drie politieke partijen suggereren ook om eens dieper te graven in de handel en wandel van de schenker en In den Beginne aan de hand van de Wet Bibob, een middel om ondermijnende criminele activiteiten aan de kaak te stellen.

,,De berichtgeving van In den Beginne over de gift vinden wij uiterst dubieus. Om uit te sluiten dat criminelen of hun stromannen dienstverlening door de overheid misbruiken vragen wij om een Bibob-onderzoek.’’ De Wet Bibob is een brug te ver, vindt het college. ,,Toepassing is vanwege het ingrijpende karakter het uiterste middel, maar wij hebben geen aanwijzingen dat het nu nodig is.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen