Premium

In hardloopkleding naar het stadhuis rennen voor geregistreerd partnerschap: ’Zó gek zijn we op lopen’

In hardloopkleding naar het stadhuis rennen voor geregistreerd partnerschap: ’Zó gek zijn we op lopen’
Jeroen Kramer excelleert op lange afstanden en veldlopen. Op de foto loopt hij aan kop van de Parkloop in Heiloo (2018).
© Archieffoto Martin de Haan
Zaandam

Jeroen Kramer (39) gaf zijn leven vier jaar geleden een radicaal andere wending. Elk weekeinde stappen werd elk weekeinde hardlopen. De Zaandammer was benieuwd wat er zou gebeuren wanneer hij helemaal voor het sporten zou gaan. Binnen korte tijd grossierde hij in medailles en schreef hij vier NK-titels op zijn naam. „Ik heb het gevoel dat er méér in zit. Dat motiveert enorm.”

Natuurlijk verschijnt hij zondag aan de start van de Dam tot Damloop. Dat is nu eenmaal dé thuisloop van elke Zaankanter. Kramer liep hem voor het eerst toen hij zestien was en heeft sindsdien maar een of twee keer overgeslagen.

In het begin was hij niet zo fanatiek. Vooraf drie keer trainen in Het Twiske en dat was het dan wel. „De Damloop was meer een maatstaf voor hoe het ervoor stond met mijn conditie. Een keer liep ik hem in 1.13, daar was ik al maximaal trots op. Tien Engelse mijl onder de 1.10 was voor mij toen nog utopisch. Maar vorig jaar liep ik hem in 53.07.”

Als Kramer iets doet, dan ’gaat ’ie er volledig voor’. Na de middelbare school volgde hij de politieopleiding, op zijn 28e begon hij aan een studie sociaaljuridische dienstverlening (’cum laude afgerond’) en tegenwoordig is hij adviseur veiligheid bij meerdere gemeenten.

„Tijdens mijn studie merkte ik hoe prettig het is om je ergens helemaal op te focussen. Ik sportte altijd al en wilde het sporten graag op nummer een zetten. Na mijn studie wilde ik daarmee beginnen, maar toen brak ik mijn been bij een fietsongeluk. Ik ben twee keer geopereerd en moest opnieuw leren lopen.”

In 2015 kwam het er dan eindelijk van. Met vriendin Eline Langeveld (eveneens een veelvuldig prijswinnend looptalent) meldde hij zich bij AV Zaanland.

„Ik ben natuurlijk vrij laat begonnen met lopen, maar ik had al een stevige basis en heb er aanleg voor. Dat kwam er al snel uit. Ik was net lid van de club toen ik meedeed aan mijn eerste Zaankanterloop. Ik deed er net iets meer dan veertig minuten over. Pas geleden liep ik de tien kilometer in 31.44. Mijn tijd gaat elke keer met sprongen omlaag”, zegt hij met een lach.

De fanatieke stapper van weleer gaat op tijd naar bed, eet gezond, traint zes dagen per week en heeft bijna elke zondag een wedstrijd. In de zomer zijn dat de 800 en 1500 meter op de baan, in de winter staan langere afstanden en veel crosslopen op het programma. Hij won al driemaal de NK 5000 meter op de baan bij de masters (35 jaar en ouder) en een keer werd hij Nederlands kampioen op de cross.

Genieten

„Geweldig toch? En ik ben pas vier jaar bezig. Ik ben zó benieuwd wat er nog meer in zit. In het nieuwe jaar ga ik me concentreren op NK’s én op een nieuwe afstand: de halve marathon. Langere afstanden verteer ik goed. Maar vooral ga ik genieten van het hele proces. Van het op de baan zijn, van het lopen zelf. Ik heb absoluut geen spijt dat ik mijn leven heb omgegooid, al is mijn sociale leven wel onder druk komen te staan. Daar komen nieuwe dingen voor terug, mijn sociale netwerk is verschoven naar de sportwereld. Ik prijs me gelukkig dat ik dit samen kan doen met mijn vriendin. Toen we in december een geregistreerd partnerschap gingen sluiten, zijn we zelfs in hardloopkleding naar het stadhuis gerend. Zó gek zijn we op lopen.”

Meer nieuws uit Sport Zaanstreek

Meest gelezen