Premium

Projectontwikkelaar komt met nieuw prijskaartje Speeldoos in centrum van Baarn; coöperatie kan zich niet voorstellen dat prachtig plan nu wordt afgeschoten

Projectontwikkelaar komt met nieuw prijskaartje Speeldoos in centrum van Baarn; coöperatie kan zich niet voorstellen dat prachtig plan nu wordt afgeschoten
Plan van architect Roel ten Bras voor JeeGee Vastgoed.
Baarn

JeeGee Vastgoed berekent nog voor de gemeenteraad van woensdag wat het prijskaartje is als de gemeente Baarn eigenaar wordt van het Cultuurhuis op de Brink, en niet de projectontwikkelaar, zo laat Tino Schouten van VoorBaarn weten. De lasten pakken dan lager uit, omdat de overheid tegen lage rente geld kan lenen. De raadsfractie van VoorBaarn ziet nog genoeg handvatten om in overleg te gaan of het plan haalbaar is. ,,Al is het nog geen gelopen race”, aldus Schouten.

Er is nu een tekort berekend van 6,7 miljoen euro voor het gezamenlijk onderkomen van Theater de Speeldoos, de bibliotheek en de Volksuniversiteit.

In het andere deel van zijn ontwerp gaat projectontwikkelaar Johan Zijtveld uit van zo’n 60 betaalbare woningen op het vrijkomende terrein aan de Rembrandtlaan, geheel volgens de Baarnse Woonvisie. Schouten wijst erop dat de ontwikkelaar ook huizen van vier ton of meer had kunnen voorstellen, waardoor de gemeente minder hoeft bij te dragen. ,,Dat is de afweging die we moeten maken.”

WOZ-bijdrage

„Ik kan me niet voorstellen dat dit prachtige plan in een week wordt afgeschoten’’, zegt Jan de Weijer, voorzitter van de Coöperatie van ondernemers in het centrum.

„Er worden rare rekensommen gemaakt. De grond van de Speeldoos is nu twee ton waard, maar wordt 2,7 miljoen als er woningbouw komt. Volgens hem is er nog tijd genoeg om nog een paar maanden naar het plan te kijken, omdat de verbouwing voor de Speeldoos een jaar is uitgesteld. Hij roept de politiek op om de Gouden Driehoek (club van winkels, pandeigenaren en gemeente) erbij te betrekken. Die is voortgekomen uit het Actieprogramma Levendig Centrum.

,,Achter de schermen hoor ik raadsleden vooral mopperen over die zes ton, die jaarlijks aan huur moet worden betaald aan JeeGee Vastgoed. Misschien zijn er donateurs of is er iets te regelen, waarbij de pandeigenaren afspreken dat zij een gedeelte van hun WOZ-waarde ter beschikken stellen?”, aldus De Weijer.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen