Premium

Rappende leerlingen d’Ampte in Hoorn oogsten succes: ’Zo hoor je vrouwen niet te behandelen’ [video]

Rappende leerlingen d’Ampte in Hoorn oogsten succes: ’Zo hoor je vrouwen niet te behandelen’ [video]
Hoorn

De videoclip ’Zo veel meer’ van de rappende leerlingen van Tabor college d’Ampte is meer dan 3000 keer bekeken op YouTube. Zij hebben hun lied ook drie keer mogen opvoeren in schouwburg Het Park in Hoorn.

De rapworkshops zijn een samenwerking tussen de school en de jongerenwerker van Stichting Netwerk Hoorn, Jerrol Lashley. Dit is het derde nummer dat met de leerlingen is gemaakt. Het idee achter de rapworkshops is bewustwording van maatschappelijke thema’s die de jongeren raken.

Om mee te doen aan de workshops, konden de leerlingen auditie doen. „We kijken naar talent en achtergrond, welke leerlingen kwetsbaar zijn, maar wel een goed talent hebben. In de workshops kunnen de leerlingen groeien als mens”, aldus Lashley.

„De workshops hebben ook een pedagogisch aspect, wij kijken welke leerlingen het goed kunnen gebruiken. Dit zijn de leerlingen die een steuntje in de rug nodig hebben, die je in het zonnetje wil zetten.”

„Preventief werk komt neer op ’voorkomen is beter dan genezen’. Zo kunnen wij een oogje in het zeil houden”, aldus de jongerenwerker. „Wij bewegen in het voorportaal van de hulpverlening en volgen trends en ontwikkelingen bij de jeugd. We hebben altijd een goede aansluiting met de jeugd.”

Rappende leerlingen d’Ampte in Hoorn oogsten succes: ’Zo hoor je vrouwen niet te behandelen’ [video]
Leerlingen van d’Ampte treden in schouwburg Het Park.
© Aangeleverde foto

Thema

Het thema van de workshop is bewustwording van eigenwaarde, het gaat om respect voor vrouwen en omgang met vrouwen. Zo rappen de leerlingen over de manier waarop vrouwen behandeld worden op hun leeftijd. De jongerenwerkers constateerden de afgelopen twee jaar een normvervaging onder jonge meisjes.

Volgens Lashley hebben meiden veel sneller seks terwijl ze daar nog niet klaar voor zijn en laten ze zich op een bepaalde manier behandelen waarvan wij zeggen dat dit niet normaal is.

„Je ziet het probleem ook terug in de jongerencultuur, urban, muziekstromingen, festivals, televisie. Als je kijkt wat daar normaal is vandaag de dag: lachgas, seks, hoe je meiden behandelt, schelden, twerken (billenschudden). Wij moeten iets doen om de jongeren hiervan bewust te maken”, aldus Lashley.

„Het is niet slecht dat je twerkt maar je zet jezelf op een bepaalde manier neer. We willen het niet afkeuren maar we willen ze positief beïnvloeden. Tegenwoordig ben je ’nep’ als je je billen niet los van elkaar kan bewegen.”

„Het thema ’zo hoor je vrouwen niet te behandelen’ sprak de jongeren heel erg aan. Vanuit hun eigen cultuur en hun eigen leeftijd hebben de leerlingen de teksten geschreven, dat maakt het zo puur. Welke thema’s we ook aansnijden, het komt vanuit de jongeren zelf.”

Resultaat

Dewi van den Boom is een van de leerlingen die rapt in het lied. Zij schreef haar eigen teksten al, maar heeft het gevoel dat het nu allemaal makkelijker gaat. Voor haar is rappen een manier van verwerking. „Door het schrijven van teksten kan ik mijn eigen problemen verwerken, ik kan mijn ei hierin kwijt”, aldus Dewi.

„Je ziet met meisjes zoals Dewi dat het heel goed is dat we dit doen. Haar liedjes, teksten en haar voorkomen spatten van het scherm af”, aldus Lashley. „Wij proberen met de workshop de jongeren in hun kracht te zetten. Zorgen dat ze hun ’shine’ pakken. Dat is zeker gelukt.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen