Premium

Paaldansen in het water, ja leuk! Zwemschool ’verdrinkt’ in media-aandacht [video]

Paaldansen in het water, ja leuk! Zwemschool ’verdrinkt’ in media-aandacht [video]
Paaldansen in het water, opgezweept door harde muziek.
© Foto Erna Faust
Alkmaar

’Hop, hop, één, twee, drie, vier... Trappelen... Ik wil spetters zien...’ Bij Zwemles op Maat, een zwembadje in de Alkmaarse binnenstad is het paaldansuurtje in volle gang. Vijf vrouwen hangend aan een paal, trappelen woeste schuimkolken. Ze springen omhoog en scharen hun benen, maken fietsbewegingen, spreiden hun benen.

Dat alles opgezweept door harde muziek. Oewa, oewa, oewa, oewa. I’m in love with your body, schalt Ed Sheeran over het water. Maar Kim Rijnaarts weet er met haar instructies nog bovenuit te schallen.

Ontketent het kleinste zwembadje van Alkmaar een landelijke rage?

Het lijkt er wel op. Kim Rijnaarts, eigenaar van Zwemles op Maat, weet niet wat haar overkomt. In augustus kwam NH Nieuws bij haar langs om het paaldansen te filmen. Een klein stukje uit dat filmpje kwam een paar weken later ineens langs bij Jinek.

Vervolgens kwam Editie NL, AD, RTL met beelden vanuit het Alkmaarse zwembad. De mediahype is nog altijd niet geluwd.

Paaldansen in het water, ja leuk! Zwemschool ’verdrinkt’ in media-aandacht [video]
Het paaldansuurtje bij Zwemles op Maat: benen in een V en hopen dat je het hoofd boven water kunt houden.
© Foto Erna Faust

Filmpje

Het komt natuurlijk allemaal door Tamara Klepper. In het allereerste filmpje mocht zij vertellen wat er zo leuk was aan onderwaterpaaldansen, oftewel aquapole. Terwijl op de achtergrond de andere dames bezig waren, zei Tamara: ’Het is heel gezellig. Het duurt niet te lang. Lekker harde muziek. Gewoon even in jezelf, met een paal tussen je benen.’ Dan zie je haar kijken: oeps, wat zeg ik nu. En ze vervolgt: ’Uhhh en in je handen. In het water. Zeker.’

Even later gaat het gesprek over wat mannen van paaldansen vinden. En nodigt Tamara alle mannen van Nederland uit om te komen paaldanszwemmen in Alkmaar. Kim: „Hilarisch natuurlijk. Ik heb me rotgelachen.”

Paaldansen in het water, ja leuk! Zwemschool ’verdrinkt’ in media-aandacht [video]
© Foto Erna Faust

Zinnelijk

Paaldansen is natuurlijk spannend. Schaarse pakjes, zinnelijk gekronkel van een lenig lijf om een paal. Dat zal ook meespelen bij de mediahype die volgde. Is het sexy? Mwoh, niet echt. Ja, de deelneemsters zijn niet in boerka bezig, maar dragen keurige badpakken.

Wie ernaar op zoek is, kan het zinnelijke erin zien, maar voor de vrouwen in het dinsdagochtendgroepje is dat geen issue. Die proberen gewoon het tempo van de instructies bij te houden. Het hoofd boven water te houden, terwijl hun benen in een V boven water maken. Het is allemaal niet niks.

Paaldansen in het water, ja leuk! Zwemschool ’verdrinkt’ in media-aandacht [video]
© Foto Erna Faust

„Dat stukje van Tamara werd er uitgepikt bij Jinek”, vertelt Kim. En toen kregen we ineens landelijke aandacht. Ze lacht: „Best leuk natuurlijk, maar ik krijg natuurlijk geen nieuwe leden uit Enschede of Maastricht. Toch heb ik er wat aan hoor. Ik krijg losse groepjes van ver weg. Ik heb boekingen uit Oirschot en Boxtel. Vrijgezellenuitjes. Dan boek ik in het weekend een workshop voor ze.”

Kim kon na de flits in Jinek ook al snel een extra les aquapaaldansen inroosteren. Op dinsdagochtend is een nieuwe groep gestart. Kim experimenteert deze les met een dubbel programma: paaldansen en aquakickboxen. De groep is in tweeën gedeeld. Terwijl de ene helft paaldanst, is de andere heft aan het trappen en boksen tegen een zak met instructeur Roy Ernster. Halverwege de les is de wissel. Een zak over de paaldanspaal en klaar is Kees.

Paaldansen in het water, ja leuk! Zwemschool ’verdrinkt’ in media-aandacht [video]
© Foto Erna Faust

Quirina Agerbeek doet niet mee, vanwege de valse wimpers die ze boven haar ogen heeft laten zetten: „Ik ben bang dat ze er afgaan in het water. Ze zijn best duur dus ze moeten wel even blijven zitten.”

Vandaag maakt ze foto’s, die de deelneemsters enthousiast via Facebook en Instagram delen. Maar normaal ligt ze op dit uurtje ook in het water. „Het lijkt makkelijk, maar je hebt altijd de tegenkracht van het water. Daar moet je tegenin bewegen.” Het water heeft ook voordelen. „Je wordt door het water gedragen. Omhoog springen is veel makkelijker.”

’Bak beton’

Na drie kwartier is de les voorbij. Druipend staan de vrouwen op het droge, terwijl het volgende lesgroepje alweer binnendruppelt. En afhankelijk van wie je het vraagt vinden ze het prima te doen of best heftig. Christa Otto deed voor het eerst een lesje mee. „Best zwaar zeg. Het voelt of ik in een bak beton heb staan roeren.” „Morgen spierpijn”, voorspelt Sandra Dronkers.

Sandra is 58 en een van de oudsten van het groepje: „Ik doe dingen die ik op het droge niet meer zou kunnen. Ik heb als kind veel geturnd. Ik kan nog steeds de spagaat, maar verder niks meer… Ik weeg 85 kilo. Als ik ga sporten, dan krijg ik blessures. Behalve bij sporten in het water. Daarom kom ik hier. In het water voel ik me helemaal vrij. Dat is zo heerlijk. En sinds ik dit doe, ben van mijn rugklachten af. Ik heb een kapsalon in Bergen en daar sta ik natuurlijk de hele dag. Daar begon ik last van te krijgen.”

Of Alkmaar de enige plek is waar aquapaaldansen mogelijk is weet Kim niet. „Ik ben in ieder geval wel de enige geregistreerde zwemschool die met dit Italiaanse systeem aquapole werkt. Ik heb als kind showballet gegaan. Dus paaldansen in het water leek me meteen geweldig. Toen ik daarover las ben ik naar Italië gegaan voor een cursus. Je moet af en toe nieuwe dingen introduceren, dat houdt het leuk en trekt weer nieuw publiek. In dit geval vooral jonge vrouwen. Dat vind ik er ook een leuk aspect aan.”

Het zwembadje zelf is ook hartstikke nieuw. Vorig jaar waagde Kim de stap naar het ondernemerschap. Met jaren ervaring op zak als zweminstructrice. In mei 2018 is de zwemschool geopend. Het zit middenin de binnenstad, op het Groot Nieuwland, tussen de Laat en de Oude Gracht.

Het badje is klein: zes bij twaalf meter. „Maar dat maakt het intiem”, vindt Christa Otto. „Ik heb ook wel eens aquajoggen gedaan in de Hoornse Vaart. Dan zit je in een hoekje van het bad, waar ook gewoon wordt gezwommen. Hier zijn we allemaal met hetzelfde bezig. Ik vind dit veel leuker.”

Meer nieuws uit Alkmaar