Voorlopig geen paaltjes in fietstunnels Koggenland

Een van de fietstunneltjes in Koggenland, in dit geval in Spierdijk.
© Foto provincie NH
De Goorn

Voorlopig komen er geen paaltjes in de fietstunneltjes van Koggenland. Met de nadruk op voorlopig.

,,Want als toch auto’s doorheen gaan, komen er wat mij betreft direct paaltjes’’, aldus verkeerswethouder Caroline van de Pol van Koggenland.Zij voert overleg met de eigenaar van de tunneltjes, de provincie Noord-Holland. Afgesproken is dat de provincie op korte termijn gaat onderzoeken of en zo ja in welke mate auto’s gebruik maken van de tunneltjes.

,,Dat gaan ze doen door middel van detectielussen in het wegdek, of door middel van camera’s. Die keuze moet nog gemaakt worden’’, aldus Van de Pol.

De discussie over de tunneltjes begon afgelopen winter toen er enkele keren automobilisten door de tunneltjes reden. Vermoed werd dat het om stuntgedrag ging, aangezien auto’s met twee wielen op de tunnelwand reden. Raadslid Karin Rietveld werd er als fietsster mee geconfronteerd in een van de tunneltjes.

Veiligheid

Sinds die incidenten klinkt de roep om paaltjes. Maar daar blijken fietsers, zeker de wielrenners, geen voorstander van. Zo heeft de Fietsersbond Van de Pol uitgelegd ’dat er nog veel meer brokken’ van komen als er paaltjes in de tunneltjes komen. Ook Ronald Kramer denkt er genuanceerd over. ,,Het ligt er maar net aan waar je die paaltjes wilt plaatsen’’, aldus Kramer. Zelf is hij fanatiek wielrenner en bestuurslid van de Stichting Wielerronde Obdam. ,,Ik ben er zeker geen voorstander van als je die paaltjes in de tunneltjes gaat plaatsen. Als je dat doet, dan sla je de plank volledig mis als het op veiligheid aankomt. Als je het doet, moet je ruim voor die tunneltjes een visuele barricade opwerpen. Bijvoorbeeld waar wegen elkaar kruisen. Daar kun je dan uit voorzorg een paaltje neerzetten.’’

Westfrisiaweg

Sinds de komst van de Westfrisiaweg is Koggenland rijkelijk voorzien van fietstunneltjes. Met name scholieren, op weg naar Heerhugowaard, maken er veelvuldig gebruik van. De tunnels garanderen ook e-bikers een veilige doortocht van en naar de dorpen.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen