Premium

Over de Tong: Restaurant Rails in Heiloo

Over de Tong: Restaurant Rails in Heiloo
© Foto Erna Faust
Heiloo

Onder het motto ’proeven doe je met al je zintuigen’ bezoekt Anna een restaurant. In Over de Tong vertelt zij over haar ervaringen. Vandaag: Restaurant Rails in Heiloo.

Soms wens je iemand een betere locatie toe. Chef Tim van der Zel bijvoorbeeld. Met de inrichting van zijn jonge restaurant Rails is niks mis, maar de stationsomgeving van Heiloo is nou niet bepaald inspirerend. Die past in ieder geval niet bij wat Rails presenteert: stijlvolle en kleurrijke gerechten.

Rondom een treinstation heeft men over het algemeen niet veel geduld. Dat forenzen soms pas na maanden de zaak van Van der Zel opmerken, is dan ook niet verrassend. Jammer is het wel, want een oplettende passant zal zeker niet zomaar aan Rails voorbijgaan.

Van der Zel heeft er dan ook alles aan gedaan om die saaie buitenkant aantrekkelijk aan te kleden waardoor het uitnodigend wordt om binnen een kijkje te nemen.

Moeder Angela

Eenmaal binnen voelt Rails als een warme jas. Laat hier de zorgen maar over aan moeder Angela Versteijne en laat je ondertussen verwennen door zoon Tim.

De jonge Heilooër had altijd al de ambitie een eigen restaurant te beginnen. En vorig jaar maakte hij die droom waar aan de Stationsweg. Het restaurant is niet al te groot en dat geeft hem vanuit zijn open keuken een mooi zicht op zijn gasten die hij verblijdt met smaakvolle creaties.

Die zijn sowieso ook kleurrijk; dat laat het eerste bordje al zien: gerookte forel met een salsa van komkommer en gekarameliseerde appel. De wat milde smaak van de vis gaat goed samen met de frisse komkommer. Het zoetje in de appel had wat meer uitgesproken mogen zijn en dat geldt ook voor het uitje dat in biet gemarineerd is. Daarbij is de garnituur iets aan de koude kant waardoor de smaken sowieso wat verborgen blijven.

Over de Tong: Restaurant Rails in Heiloo

Mooi stel

Rode biet en sinaasappel vormen een mooi stel als tussengerecht. Van der Zel heeft de biet licht gerookt en met wat zeezout geeft hij een zilte toets aan het aardse karakter van de groente. Het friszoet van de sinaasappel is een fraaie opponent. Net als de walnoot, al is die wat overdadig aanwezig met zijn bittere eigenschap en iets vettige mondgevoel. Net als in het eerste gerecht ook op dit bord wat avocadocrème en radijs als extra garnituur. Dat is niet nodig hoor, chef! Tot zover vallen je creaties echt wel in de smaak, al lijken ze schuil te gaan achter een bepaalde mate van verlegenheid.

Spektakel

Met de pièce lijkt Van der Zel al wat meer zelfverzekerd voor de dag te komen. De filet van Livar - het Limburgse kloostervarken dat zich het best laat vergelijken met het Spaanse Ibérico - is met passie gegaard. Dat zie je aan het rosékleurige vlees en proef je terug in de malse sappigheid. De jus van knoflook die erbij gaat, heeft een goede textuur, is puur en overheerst niet. In de puree van pastinaak en knolselderij zit ook witte chocolade. Die versterkt het zoet van de groente, maar eist geen eigen rol op. De puree is zacht en crémeux. Dat geldt ook voor de kleine toefjes zoete aardappelpuree en de crème van ui. Wat groenten als sugarsnaps en wortel brengen een bite in het gerecht.

Het dessert komt met spektakel aan tafel. Nou ja, met flink veel spectaculaire rook dan dat wordt voortgebracht door het droogijs dat op het onderbord ligt. Een leuke presentatie en even verzorgd als alles wat er al eerder op tafel kwam. En de smaak van deze toet? In het geheel niet verkeerd. Deze chef heeft overduidelijk ervaring in de patisserie. Er is een friszuur citroentaartje met een perfecte lobbige lemon curd. Er is een merengue die knispert en smelt op de tong. Rood fruit brengt zoetig fris in en verrassend is de winegum van bergamot met zijn zuurtje.

Van der Zel weet waar hij goed in is, in desserts. Dat is duidelijk.

Te bescheiden

Maar chef, mag ik je er even op wijzen dat je gewoon een goede kok bent. Je bent thuis is smaken, koken en in componeren. Je bent alleen veel te bescheiden. Een beetje trots zijn op jezelf mag best!

Moeders, geef je kind zo nu en dan even een trap onder zijn je-weet-wel, want hij heeft genoeg talent in huis om van dat saaie stationsgebied een spraakmakend buurtje te maken.

Ik zeg: allemaal op de trein naar Heiloo!

Menu

Voorgerecht

Forel met komkommersalsa & gekarameliseerde appel

(12,50 euro)

Tussengerecht

Gerookte biet met sinaasappel, avocado en walnoot (10,50 euro)

Hoofdgerecht

Filet van Livar varken met knoflookjus (23,50 euro)

Dessert

Citroentaartje met merengue, bergamot en lemon curd (8,50 euro)

Beoordeling

8

Restaurant Rails, Stationsweg 89 A1, Heiloo, tel. 072-5822789. www.railsheiloo.nl

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.