Tiental van AZ houdt stand in Europees uitduel met FK Partizan [video]

Belgrado

AZ is de groepsfase van de Europa League gestart met een gelijkspel. De 2-2 van donderdagavond in Belgrado tegen FK Partizan voelde na afloop als een overwinning voor de ploeg die ruim een uur met tien man speelde.

Toch vond trainer Arne Slot het puntje dat zijn ploeg pakte geen felicitatie waard. Wel een compliment. Vooral voor de wijze waarop het over de streep werd getrokken. ,,Maar toen we nog elf tegen elf speelden, vond ik ons heel goed voetballen. Het is arrogant om te zeggen dat we een zekere overwinning hebben weggegeven toen we met tien man kwamen te staan, maar er had wel een beter resultaat ingezeten.’’

Tiental van AZ houdt stand in Europees uitduel met FK Partizan [video]
Arne Slot spoort zijn ploeg aan tijdens het duel met Partizan.
© Foto VI Images

De trainer van AZ zei er geen woord teveel mee, want in de beginfase speelde zijn ploeg zich inderdaad gemakkelijk onder de druk van Partizan vandaan. Hoewel de eerste beschietingen van Servische makelij (Bibras Nacho) waren, was de eerste échte kans voor AZ. Myron Boadu was het eindstation van een fraaie aanval waar ook Oussama Idrissi en Owen Wijndal bij betrokken waren. De inzet van de spits ging rakelings voorlangs.

De misser kon rekenen op goedkeuring op de tribune. Hierop zaten zo’n twintigduizend kinderen. Het was het gevolg van een straf die de Uefa aan Partizan oplegde. Vanwege racistische uitlatingen tijdens een voorrondewedstrijd moest de ploeg tegen AZ het laatste van twee duels zonder publiek spelen. Het paste uitstekend in het rijtje van opmerkelijke Europese duels van AZ dit seizoen. Die werden veelal gespeeld in ’geleende’ stadions en daardoor vaak voor weinig publiek.

Tiental van AZ houdt stand in Europees uitduel met FK Partizan [video]
De tribunes van het Partizanstadion werden gevuld door zo’n twintigduizend uitzinnige kinderen.
© Foto ANP / VI Images

Door de voetbalbond werd er voor Partizan echter wel een uitzondering gemaakt; kinderen onder de veertien, die lid zijn van een voetbalschool, waren wel welkom. De Serviërs wisten er het leeuwendeel van de 32.000 beschikbare zitplaatsen mee te vullen. Het geluid dat de uitzinnige supportertjes produceerden deed niet vermoeden dat Partizan een straf uitzat. De aanmoedigingen waren alleen een paar octaven hoger.

Nog binnen het kwartier was het wel raak voor AZ. Het was een juweeltje van een treffer die Calvin Stengs maakte. ,,Een goal uit het boekje’’, zei de maker van de 0-1 daar achteraf over. ,,Een goede bal van Mids (Fredrik Midtsjø, red.) precies op Oussie (Oussama Idrissi, red.). Die bediende Myron (Boadu, red.), die een goede loopactie had en ’m daarna breed legde. Ik hoefde ’m alleen maar in te tikken.’’

Tiental van AZ houdt stand in Europees uitduel met FK Partizan [video]
AZ viert de openingstreffer van Calvin Stengs.

Na de 0-1 zag het er goed uit voor de bezoekers. Partizan nam het doel van Marco Bizot weliswaar een aantal keer onder vuur, maar van de schoten van Zoran Tosic en Nacho raakte de doelman niet in paniek. Het ging echter mis in de 27e minuut. Toen kreeg Jonas Svensson rood voor een overtreding op Takuma Asano.

,,Dat kunnen we Jonas niet aanrekenen’’, nam aanvoerder Teun Koopmeiners het op voor de Noor. ,,We stonden daar niet goed, anders komen we niet in zo’n situatie terecht. Daarna moesten we een andere tactiek spelen. Dat is niet leuk, maar een compliment voor de ploeg hoe we dat gedaan hebben. We hebben er echt voor gevochten.’’

Tiental van AZ houdt stand in Europees uitduel met FK Partizan [video]
Na zijn rode kaart zoekt Jonas Svensson de kleedkamer op.

Slot herstelde het gat in de defensie door Yukinari Sugawara in te brengen. Het ging ten koste van Idrissi én van het afjagen van Partizan op hun eigen helft. Toch haalde de voorsprong de rust niet. De Italiaanse arbiter Marco Guida toonde zich héél streng door naar de stip te wijzen, toen Umar Sadiq wel heel gewillig naar de grond ging na een duel met Stijn Wuytens. De penalty werd benut door Nacho: 1-1.

Bij AZ, dat speelde met rouwbanden vanwege het overlijden van oud speler van de club Fernando Ricksen, waren ze duidelijk in hun mening over de penalty. ,,Belachelijk’’, zei Stengs. ,,Ik hoop dat wij voortaan iedere keer een strafschop krijgen als we zo worden aangeraakt, maar ik denk het niet’’, zei Slot. ,,Makkelijk gegeven’’, toonde Koopmeiners zich iets neutraler.

Direct na rust ging Asano alleen af op Bizot, maar redde de keeper met zijn voet. Toen de Japanner direct daarna ook nog rakelings naast kopte was het spelbeeld van de tweede helft verteld: Partizan viel aan, AZ hield tegen en loerde op de uitbraak. Het was de thuisclub die als eerste succes had met de strijdwijze. Opnieuw was Nacho succesvol.

Tiental van AZ houdt stand in Europees uitduel met FK Partizan [video]
Myron Boadu, hier in een fel duel met Bojan Ostojic, bezorgde AZ uiteindelijk een punt tegen Partizan.
© Foto AFP

En dus leek het puntje er niet te komen. Zeker niet omdat Partizan nog flink wat kansen kreeg op een derde goal. ,,Maar met Myron en Calvin hebben we twee spelers die uit het niets een goal kunnen maken. Daarom hadden we ze ook een beetje ontheven van hun verdedigende taken. Zodat we, zodra we de bal hadden, deze zo snel mogelijk aan Calvin konden geven en dat Myron kon gaan lopen. Al klinkt het nu wel heel gemakkelijk’’, aldus de trainer tot slot.

FK Partizan-AZ 2-2.

12. Stengs 0-1, 41. Nacho (pen) 1-1, 61. Nacho 2-1, 66. Boadu 2-2.

Bijz. 27. rood: Svensson.

FK Partizan: Stojkovic; Miletic, Ostojic, Pavlovic, Ulrosevic; Natcho, Scekic (80. Soumah), Zdjelar, Tosic (63. Markovic); Asano, Sadiq (88. Gigic).

AZ: Bizot; Svensson, Vlaar, Wuytens (54. Hatzidiakos), Wijndal; Midtsjø, De Wit, Koopmeiners; Stengs (84. Clasie), Boadu, Idrissi (30. Sugawara).

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen