Premium

Ook Medemblik wil lachgasverbod: ’Ballonnetje doen is niet normaal’

Ook Medemblik wil lachgasverbod: ’Ballonnetje doen is niet normaal’
Er komen steeds meer meldingen van overlast door lachgas.
© Foto ANP
Wognum

,,Ik vind het belangrijk om realistisch te zijn. Ik ben enthousiast over een adequate aanpak van overlast van lachgas vanuit politiek Den Haag. Niet over een regel op papier die geen effect zal hebben’’, zegt burgemeester Frank Streng van de gemeente Medemblik.

Toch is een grote meerderheid van de gemeenteraad voorstander van een verbod op handel en gebruik van lachgas op (bepaalde) openbare locaties. Donderdagavond stemde 21 raadsleden voor zo’n verbod, en vier tegen.

Tegenstemmers zijn Siem Zeilemaker van PWF (raadslid Pieter Koning was afwezig), Ria Manshanden van GroenLinks en Yannick Nijsingh en Geert Mos van D66.

Partydrug

Het initiatief voor zo’n verbod komt van Claudia Selders (CDA). Het imago van de partydrug lachgas is volgens haar vrolijk. ,,Maar het gebruik en de handel zijn niet zo onschuldig. De populariteit neemt snel toe, ook onder jongeren vanaf twaalf jaar.’’ Ze is blij dat lachgas in Medemblik al tijdens verschillende evenementen is verboden (meest recent de Harddraverij). Maar dat gaat volgens Selders niet ver genoeg. ,,We moeten als gemeente willen uitdragen dat een ballonnetje doen niet normaal is.’’

En daarom zou Medemblik in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) een verbod moeten opnemen. Op meerdere plekken in Nederland, ook in West-Friesland, wordt nagedacht hoe met de toenemende overlast moet worden omgegaan. Door een uitspraak van de Hoge Raad in februari 2016 valt lachgas niet meer onder de Geneesmiddelenwet, maar onder de Warenwet. Sindsdien nemen de meldingen van overlast toe; lege patronen en ballonnen slingeren op straat en verslavingsdeskundigen wijzen op de gezondheidsrisico’s. De vraag is echter of een gemeente wel iets kan verbieden, wat volgens de wet legaal is.

Jan de Vries (VVD) denkt van wel: ,,Meerdere gemeenten hebben zo’n verbod al ingevoerd. Als het zo in strijd met de wet zou zijn, had de Kroon al kunnen ingrijpen. Dat is niet gebeurd.’’

Onderbuikgevoel

Yannick Nijsingh (D66) is het niet met hem eens. Volgens hem wordt de motie van het CDA gevoed door een onderbuikgevoel, niet door feiten. Nijsingh wijst er op dat er geen gezondheidsrisico’s kleven aan recreatief gebruik van lachgas, zeker niet meer dan legaal verkrijgbare drugs als tabak en alcohol. Wel zou hij voorstander zijn van een verbod op gebruik onder de achttien jaar.

Ria Manshanden (GroenLinks) wil juist, net als in de jaren ’70, legalisering om problematiek tegen te gaan. Volgens Siem Zeilemaker (PWF) zal handhaving een probleem zijn. Hij pleit voor een brede conferentie over hoe met de ’war on drugs’ moet worden omgegaan.

Niet realistisch

Ook burgemeester Frank Streng denkt dat effectieve handhaving niet realistisch is. Wel tijdens evenementen, dan is er voldoende toezicht.’’ Op 19 december komt hij met een raadsvoorstel om handel en gebruik van lachgas op (bepaalde) openbare locaties te verbieden.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen