Draverij Enkhuizen aaneenschakeling hoogtepunten: Australische vrienden rijden mee in koets [video]

Enkhuizen

Wat een verrassing in een week vol hoogtepunten, met als ultieme dag natuurlijk donderdag de Harddraverijdag. Vrijkaarten voor de baan én de draverijvlag voor straks, thuis in Australië.

Zestig jaar geleden betaalden jeugdvrienden Rinus den Drijver en Reinier Kok niet voor de draverij aan de Paktuinen. Nu hoeft het niet meer, dankzij de kaart, die voorzitter Mark Veen de ’Aussies’ hen deze ochtend schenkt. Dan moet je natuurlijk wel even op de foto met de vlag, die prompt omgekeerd hangt. ,,Down under, toch?’’ grapt Veen.

Harddraverijdag 2019 gaat de annalen in als een aaneenschakeling van hoogtepunten. Voor de Australiërs, die dankzij voorzitter Veen achterin de koets gezeten dwars door de stad langs het defilé en tot in de Paktuinen mogen meerijden.

Draverij Enkhuizen aaneenschakeling hoogtepunten: Australische vrienden rijden mee in koets [video]
In Enkhuizen was het donderdag weer gezellig druk tijdens de draverij die door velen ook wordt gezien als een reünie.
© Foto Marcel Rob

Voor Veen en zijn organisatie, die naast de twee oud-Enkhuizers ook nog omroep Max op visite krijgt én een foto van een wapperende vlag aan een kotter op de Oostzee is toegestuurd. Maar ook voor burgemeester Eduard van Zuijlen. Zijn eerste Harddraverijdag in de Haringstad stond vorig jaar, bij zijn benoeming, al hoog op zijn lijstje.

Liefhebber

,,Ik heb mijn agenda leeggemaakt deze dag’’, vertelt de paardenman pur sang, die zelf al even niet gereden heeft, maar de rijkunst nog zeker machtig is. ,,Ik vind dit een geweldig evenement’’, vertelt hij met ’een grijns van oor tot oor’. ,,Ik ben een echte liefhebber, dus ik geniet. Ik herken al veel Enkhuizers, maar ik ben hier natuurlijk ook in functie, om de veiligheid in de stad in de gaten te houden.’’

Draverij Enkhuizen aaneenschakeling hoogtepunten: Australische vrienden rijden mee in koets [video]
Spanning tijdens de draverij in Enkhuizen.
© Foto Marcel Rob

Hij heeft niets te klagen. Het weer werkt mee, de stad en haar inwoners werken mee. Enthousiasme langs de baan en op de rijtuigen en drukte rondom de Nieuwe Doelen, traditiegetrouw het episch centrum van Harddraverijdag, voor veel Enkhuizers toch het stadse equivalent van de streekse kermisborrel.

Dat ooit de klad in de traditie van draverij komt, daar moet Van Zuijlen in zijn eerste ambtsperiode niet eens aan dénken. ,,Ik heb meteen mijn handtekening onder de brief aan de Tweede Kamer gezet. Nee, dat is een heel slecht bijverschijnsel van de nieuwe wetgeving.’’

Sterker nog, de 113 jaar oude Enkhuizer Harddraverijdag moet immaterieel erfgoed worden, vindt eigenlijk ook de burgemeester.

Hij juicht het initiatief toe van het CDA, dat inmiddels schriftelijk een beroep heeft gedaan op het college om zich samen met het bestuur in te zetten om te komen tot plaatsing op de lijst van immaterieel erfgoed. Zodat deze traditie wordt geborgd en doorgegeven.

Draverij Enkhuizen aaneenschakeling hoogtepunten: Australische vrienden rijden mee in koets [video]
Voorzitter Mark Veen met vrienden Reinier en Rinus.

Gouden Koets

En dan de Gouden Koets van Sprookjeswonderland. Die verschijnt aan het begin van de optocht bij de Koepoort, door een waterig zonnetje beschenen en met directeur Wim de Vries van Sprookjeswonderland als een van de lakeien achterop.

De koets oogst met haar verrichtingen op de baan veel lof. Duidelijk hoorbaar is de teleurstelling langs de baan als de spreekstalmeester bij de prijsuitreiking deze deelnemer zonder prijs naar huis wil laten gaan.

Dat blijkt een foutje, want de koets sleept bijna als vanzelfsprekend de prijs voor ’het origineelste geheel’ in de wacht. Met een jolig ’de groeten aan prinses Violinde!’ maakt de speaker veel goed.

Draverij Enkhuizen aaneenschakeling hoogtepunten: Australische vrienden rijden mee in koets [video]
De Australische vrienden, nu eens zelf in de koets.

Het schoonste geheel van de Victoriewagen van Opperdoezer Marcel Visser, de eerste prijs ringsteken voor Annette van der Blonk uit Venhuizen, de eerste prijs mennen voor Hoogwouder Jan Dudink of het bestgaande paard overige rassen, dat de Welsh Teddy van Marianne Wijdenes uit Medemblik in de wacht sleept, er vallen traditiegetrouw veel prijzen te verdelen.

Van Zuijlen wordt bijgestaan door Arwen Bosman (14), een paardenmeisje van de rijvereniging Enkhuizen. Zij mag met vaardige hand de rozetten op de soms ietwat schrikkerige dieren prikken. Bewust, legt de burgemeester uit. ,,We moeten meer jonge mensen betrekken, zodat ze affiniteit krijgen met deze traditie.’’

Draverij Enkhuizen aaneenschakeling hoogtepunten: Australische vrienden rijden mee in koets [video]
Burgemeester Eduard van Zuijlen fêteert de menner van de Gouden Koets van Sprookjeswonderland.
© foto’s hmc

En dat wil Arwen best. Zelfs het steigeren van Haflinger Welmer brengt haar niet uit balans.

Dan zit de ochtend erop. Het zand wordt uitgerold voor de dravers, die ongedurig staan te briesen in hun vrachtwagens. Straks klinkt het ’Op uw plaatsen..’ Langs de baan worden de kansen van de middag alvast besproken en er wordt nog maar eens een rondje bier besteld.

De frieten uit de foodtruck vinden gretig aftrek. Anouschka Timm laat zich niet uit het veld slaan. Normaal gesproken is deze Enkhuizense van Vrijwilligerspunt West-Friesland, nu ziet ze zich geconfronteerd met een immense berg aardappelen, die tot friet moet worden geperst. ,,Je moet er wel sterke armen voor hebben’’, zegt ze laconiek.

Draverij Enkhuizen aaneenschakeling hoogtepunten: Australische vrienden rijden mee in koets [video]
Burgemeester van Zuijlen fêteert de Gouden Koets met de overwinning.
© foto hmc

Genieten

Voor de mannen uit Australië, die wellicht hun laatste draverij meemaken in Enkhuizen, is het de hele dag puur genieten. Voor de burgemeester op zijn eerste draverij ook.

Ze treffen elkaar ’s avonds op de boot, die afvaart voor een fraai zicht op het ook al zo traditionele vuurwerk. Voor voorzitter Mark Veen nadert het einde van een drukke dag; met z’n allen wordt geproost en iedereen is het erover eens: deze traditie mag niet de das omgedaan door een of andere nieuwe wet.

Meer nieuws uit West-Friesland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons