Premium

Studeren op toekomst van zorgzaam Huisduinen

Studeren op toekomst van zorgzaam Huisduinen
Studenten en docenten bepalen de uitgangspunten voor de aanpak in het Dorpshuis.
© Foto Peter van Aalst
Huisduinen

Tientallen studenten van hogeschool InHolland zijn donderdag aan de slag gegaan om te werken aan de toekomst van Huisduinen.

In het Dorpshuis is een tweedaags ’bootcamp’ ingericht waar de studenten kennismaken met elkaar, het dorp en de thema’s die het komende studiejaar door hen verder uitgewerkt worden. De projecten komen voort uit de omgevingsvisie.

,,Het gaat om heel praktische zaken over de toekomst van ons dorp”, zegt André Schutte van Huisduiner Belang. ,,Onder het thema Huisduinen Zelfverzorgend werken de studenten projecten uit die bewoners in staat stellen om langer zelfstandig te kunnen wonen.”

,,Het is de bedoeling dat er onderbouwde plannen uit voortkomen die in praktijk te brengen zijn. Je hoeft geen apart zorghotel te bouwen. Waarom kan het dorp zelf niet het zorghotel vormen?” Schutte geeft als voorbeeld dat maaltijden door inwoners bereid worden in het dorpshuis waarna gezamenlijk wordt gegeten.

Om de studenten meer gevoel te geven over de plek waar ze plannen voor moeten uitwerken zijn er rondleidingen georganiseerd. Jan Roelofsen heeft een groep meegenomen naar onder meer zuivelboerderij Tesselaar. Jack Ambriola vertelde over het walvisvaardersverleden van het dorp.

Dynamiek

Directeur Richard Oerlemans van InHolland vindt het van belang dat zijn studenten in contact komen met diverse partijen in de maatschappij: ,,Dat geeft dynamiek. Het thema Huisduinen Zelfverzorgend heeft iets rebels. Door ’out of the box’ te denken moeten jullie oplossingen zien te vinden die energie brengen.”

Maar zorg is niet het enige onderwerp. Er gaat ook gestudeerd worden op energie en duurzaamheid. Daarbij gaat het om het verkennen van innovatieve technologische mogelijkheden voor het opwekken en de opslag van energie. De energiebehoefte en het -verbruik van Huisduiners wordt in kaart gebracht. Dit als basis voor een businesscase later in het jaar. Daarnaast is er aandacht voor de Huisduiner polder. Wat er gedaan kan worden tegen de verrommeling en hoe de natuurwaarden beschermd en hersteld kunnen worden.

Tekenen

Een officieel moment was het tekenen van een convenant tussen Huisduiner Belang, InHolland, ROC, de gemeente, provincie, Wilms en de marine. De partijen spreken daarin af om samen op te trekken.

Een door leerlingen van Beroepsonderwijs aan Zee verzorgde maaltijd werd aan lange tafels genuttigd. ’s Avonds zijn de eerste ideeën verder uitgewerkt. Waarna een dj voor muzikale afsluiting zorgde. Aanvankelijk was het de bedoeling dat studenten in een marinetent zouden overnachten, maar omdat er slechts twaalf mensen bleven slapen zijn de bedjes in het Dorpshuis zelf neergezet. Vrijdagmorgen wordt de ’bootcamp’ afgerond.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Meest gelezen