Premium

Stikstofzorgen Galgeriet in Monnickendam niet verdwenen

Monnickendam

De gemeenteraad van Waterland stemt in meerderheid in met het omgevingsplan voor het Galgeriet. Maar een aantal raadsleden maakt zich nog steeds grote zorgen of het plan wel voldoet aan de nieuwe normen voor de uitstoot van stikstof.

„Het risico is groot dat we straks door de Raad van State worden teruggefloten”, aldus Tjeerd Hoekstra van de VVD.

Een uitspraak van de Raad van State heeft inmiddels honderden bouwprojecten in Nederland stilgelegd omdat er niet zou worden voldaan aan de normen voor de uitstoot van stikstof. Ook voor het Galgeriet moesten afgelopen zomer nieuwe berekeningen worden gemaakt om vast te stellen of die stikstofuitstoot binnen de perken blijft met de bouw van circa 700 nieuwe woningen.

Dat laatste is het geval, zo meldde het college van b en w onlangs, en daarom kon de raad met een gerust hart instemmen met het omgevingsplan voor het Galgeriet. Maar GroenLinks, WaterlandNatuurlijk en de VVD zijn daar toch nog niet van overtuigd, zo bleek donderdagavond tijdens de behandeling van het plan.

Wethouder Jelle Kaars deed zijn best om de zorgen weg te nemen: „Met behulp van de rekenmethode die we nu hebben is alles nog eens doorgerekend. De conclusie is dat de woningen op het Galgeriet niet méér stikstof genereren dan de bedrijven die er nu zitten. Daarmee voldoen we aan de eisen en kunnen we door met dit plan.”

Harm Scheepstra van WaterlandNatuurlijk was er met die woorden ’lang niet van overtuigd dat die nieuwe berekeningen gedegen zijn aangepakt’ en datzelfde gold voor Tjeerd Hoekstra van de VVD: „Je kan op je klompen aanvoelen dat 700 woningen op het Galgeriet niet passen binnen de uitspraak van de Raad van State. De kans is zo groot dat mensen straks naar de rechter stappen en dat we dan toch worden teruggefloten als blijkt dat het plan niet Raad van State-proof is.”

Hoekstra verwees naar een speciale commissie die is ingesteld om te onderzoeken hoe bouwprojecten toch door kunnen gaan na de stikstof-uitspraak van de Raad van State. „Het advies van die commissie komt binnenkort. Laten we daar op wachten en het besluit over het Galgeriet nog even uitstellen.”

Voor uitstel voelt de meerderheid van de raad echter helemaal niets, wat betekent dat de raad binnenkort het omgevingsplan definitief zal vaststellen, waarschijnlijk begin oktober.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen