Premium

Begroting Purmerend weer in de zwarte cijfers

Begroting Purmerend weer in de zwarte cijfers
Purmerend

De gemeente Purmerend is erin geslaagd de lopende begroting voor 2019 weer in de zwarte cijfers te krijgen. Met name een onverwachte extra bijdrage van het Rijk zorgt voor een betere financiële positie.

Het college laat dat weten in een tussenrapportage over het gemeentelijke huishoudboekje.

Begin dit jaar keek de gemeente nog aan tegen een verlies van ruim vier miljoen euro. Dat kon worden teruggebracht tot enkele tonnen in de min, doordat er her en der in de begroting overbodige potjes geld werden aangetroffen.

Nu het Rijk over de brug komt met een extra bedrag van anderhalf miljoen euro, is de positie van Purmerend een stuk rooskleuriger. In plaats van een miljoenentekort verwachten burgemeester en wethouders dat er aan het eind van het jaar bijna negen ton over blijft.

Dat het bedrag niet hoger uitkomt, wordt veroorzaakt door wat andere financiële verschuivingen. Zo valt het groenonderhoud dit jaar ruim zes ton duurder uit en wordt een al ingeplande verkoop van onroerend goed uitgesteld, wat zes ton aan inkomsten scheelt.

Daar staat tegenover dat de gemeente geld overhoudt omdat het aantal bijstandsuitkeringen lager uitvalt dan gepland, en zijn ook geplande uitgaven om Purmerend van het aardgas af te krijgen uitgesteld, wat vijf ton scheelt. Met een nieuw contract voor het aanvullend openbaar vervoer dat eerder dit jaar inging, is de gemeente twee ton voordeliger uit dan gepland.

Tijdelijke woningen

De plaatsing van tijdelijke woningen op verschillende locaties in de stad heeft wederom uitstel opgelopen. De eerste woningen aan de Kanaaldijk zouden in oktober betrokken kunnen worden, maar dat niet gehaald. De verwachting is nu dat de eerste woningen in januari kunnen worden opgeleverd. Daarna volgen in de loop van volgend jaar de containerwoningen in het Karekietpark en aan de Etserstraat.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen