Badhoevedorp praat avond over Schiphol

Bart Boele
Badhoevedorp

De dorpsraad van Badhoevedorp belegt dinsdag 24 september vanaf 20 uur een avond in het dorpshuis om te praten over de luchthaven Schiphol.

Het thema is ’Badhoevedorp en Schiphol, gemak of ongemak?’. Volgens de dorpsraad zijn het dorp en de luchthaven ’tot elkaar veroordeeld’. Dat komt omdat veel inwoners van Badhoevedorp op Schiphol en bij de KLM werken, maar ook veel inwoners geluidsoverlast van de luchthaven ervaren.

De vraag is voor de dorpsraad of zij een rol kan vervullen bij het invloed uitoefenen van druk op de luchthaven en zo ja hoe dan. Wouter Looman, bewonersvertegenwoordiger bij de Omgevingsraad Schiphol, komt deze avond verduidelijken wat er allemaal speelt.

Badhoevedorp werd in het verleden ook wel ’het pilotendorp’ genoemd omdat er veel piloten en ander vliegtuigpersoneel woont. Dat is een gevolg van de regel die KLM-topman Albert Plesman zou hebben ingevoerd, dat personeel binnen een straal van zoveel kilometer rond de luchthaven moest wonen. Badhoevedorp was een uitgelezen keuze: vlak naast Schiphol zonder dat er veel geluidsoverlast werd onder vonden. De landingsbanen liggen weliswaar vlak naast Badhoevedorp, maar de vliegtuigen gaan niet over het dorp.

De afgelopen jaren is er een andere klacht over geluidsoverlast bijgekomen: grondlawaai van de luchthaven. Dat is geluid dat vliegtuigen op de grond produceren, onder andere bij het proefdraaien van motoren. De voormalige snelweg A9 die begin jaren zestig dwars door het dorp werd aangelegd, blijkt achteraf een geweldig geluidsscherm te zijn geweest dat het grondgeluid van Schiphol weerkaatste zodat het noordelijk deel van het dorp er geen last van had.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen