Premium

Zaanstad onderzoekt of tuinen met wat meer druk groen kunnen blijven

Zaanstad onderzoekt of tuinen met wat meer druk groen kunnen blijven
Zaanstad

De gemeente gaat onderzoeken hoe het compleet betegelen van tuinen tegengegaan kan worden.

Zes partijen in de gemeenteraad bleken het donderdag eens te zijn met Rosa-raadslid Hans Kuijper die voor de nieuwe woningen die aan de heemtuin grenzen, als verplichting wilde vastleggen dat zestig procent van de tuin groen blijft. Hij vindt het geen gezicht als in het Burgemeester In ’t Veldpark een hard contrast ontstaat tussen groen en tegels. Maar ook voor het tegengaan van wateroverlast is het goed als tuinen voor een deel groen zijn. De zeven partijen die dat willen hebben net geen meerderheid en daarmee is van de baan dat Zaanstad een verplichting oplegt in het bestemmingsplan voor de wijk Gouwpark.

Maar daarmee is het idee nog niet vervlogen. Marianne de Boer (Liberaal Zaanstad) en Jos Kerkhoven (DZ) mogen het dan ’betutteling ten top’ en ’klimaathysterie’ noemen, maar bijvoorbeeld D66 vindt voornamelijk een plicht in het bestemmingsplan te ver gaan. Ook vond Flip Hoedemaeker de keuze om hiermee in Gouwpark te pionieren fout: er zijn wijken waar de wateroverlast veel ernstiger is..

Wethouder Songül Mutluer beloofde na te gaan op welke wijze tuinen - ook in andere wijken - met wat meer druk ’vergroend’ kunnen worden. Als mogelijkheid noemde zij een bepaling daarover in het koopcontract. Harrie van der Laan (POV) zei ook te weten dat er corporaties zijn die er in het huurcontract regels over hebben. Maar dan gaat het wel over twintig procent groen.

De gemeenteraad stemde in met het bestemmingsplan Gouwpark, dat gaat over 250 woningen die op korte termijn gebouwd kunnen worden. De raad zette ook een stempel op het bestemmingsplan Zaanoever, dat gaat over 124 woningen op het gasfabriekterrein in de Westzijde.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen